Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία χτυπά την Κέρκυρα

Εκτακτη συνέλευση αντιπροσώπων του τοπικού Εργατικού Κέντρου

ΚΕΡΚΥΡΑ.-Της ανεργίας μύρια κακά έπονται... Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκτακτης γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Φέτος, λοιπόν, στην Κέρκυρα η ανεργία έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, λόγω της μεγάλης τουριστικής κρίσης. Πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έμειναν στην αναμονή.., ενώ άλλοι εργάζονται τις μισές μέρες του μήνα. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι συνθήκες εργασίας γίνονται ακόμα πιο άθλιες, τα ωράρια παραβιάζονται, η εργασία εντατικοποιείται, οι πληρωμές καθυστερούν για μεγάλο διάστημα, η εργατική νομοθεσία καταπατείται βάναυσα, η "μαύρη εργασία" εξαπλώνεται και η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι εργαζόμενοι στην Ενωση Κέρκυρας δουλεύουν περίπου δωρεάν, ενώ η ίδια η Ενωση οδηγείται στο κλείσιμο. Οσο για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα γκέτο. Η μακρόχρονη πολιτική λιτότητας παρασέρνει στη μεγαλύτερη κρίση τα καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πράγμα που τροφοδοτεί παραπέρα την ανεργία...

Η απαίτηση των αντιπροσώπων είναι: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνθηκών εργασίας, να μην χαθεί το επίδομα ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, ανεξάρτητα από το αν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, να στηριχτεί η κοινωνική ασφάλιση, να συνδεθεί η κατώτερη σύνταξη με το 80% του βασικού μισθού.

Τέλος, καταγγέλθηκε η στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την απόφασή της για λειτουργία των καταστημάτων στις αργίες, ουσιαστικά δίνει τη συγκατάθεσή της για την παραβίαση του 40ωρου - 5ήμερου και της αργίας της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ