Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί

- Την Τρίτη αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας. Δεδομένου ότι έχετε εκφράσει, επανειλημμένα και κατηγορηματικά την αντίθεσή σας, πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;

- Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Αλλά θέλω να πω ότι, από όταν έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές προθέσεις και βγήκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου, υπήρξαν αντιδράσεις. Αρκετά σωματεία με ανακοινώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους. Τέθηκε το ζήτημα στη ΓΣΕΕ και σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, ζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων. Φυσικά, οι πλειοψηφίες αυτών των οργανώσεων που, επί της ουσίας συμφωνούν με το νομοσχέδιο, περιορίστηκαν σε φραστικές παρατηρήσεις. Η πάλη των εργαζομένων δε θα σταματήσει, ούτε με το συλλαλητήριο της Τρίτης, που ασφαλώς επιβάλλεται να είναι μαζικό και μαχητικό, ούτε με τις εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες σε διάφορα μέρη της χώρας. Η ανεργία είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα, η οργάνωση της πάλης και ο αγώνας γι' αυτό το ζήτημα είναι πολύ πίσω από την οξύτητά του.

- Ποια μπορούμε να πούμε ότι είναι επιγραμματικά η ουσία αυτού του νομοσχεδίου;

- Θέλουν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν παίρνονται μέτρα για την ανεργία. Νιώθουν οι κυβερνώντες τη συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου και επιδιώκουν να απορροφήσουν αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο, ωστόσο, νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της "Λευκής Βίβλου". Στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, πάνω από 200 δισ. ετησίως, να τα διοχετεύσει, με νόμιμο τρόπο, στην τσέπη των βιομηχάνων. Ταυτόχρονα, δίνει ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, αφού απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να καταβάλλουν για ένα χρονικό διάστημα ασφάλιστρα, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευση του μέτρου, όπως απαιτούν οι εργοδότες. Πλήττει, επίσης, τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, δημιουργώντας ιδιωτικά ΙΕΚ και διάφορα ιδιωτικά γραφεία εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε βιομήχανους και "αεριτζήδες" να αρμέγουν πρόσθετα χρήματα από τα κονδύλια του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Μετά το συλλαλητήριο της Τρίτης, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει προοπτικά;

- Ασφαλώς, η πάλη για την προστασία των ανέργων πρέπει να ενταθεί. Πρέπει να επιβληθεί το επίδομα ανεργίας να πάει στο 80% του βασικού της ΕΓΣΣΕ. Να έχουν κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Να εφαρμοστεί το 35ωρο με τους όρους που τα Σωματεία απαιτούν. Να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να σταματήσουν οι υπερωρίες κλπ. Η πάλη για την προστασία των ανέργων είναι αναγκαία και πρέπει να ανέβει και να οργανωθεί καλύτερα. Δεν πρέπει, όμως, να δημιουργούνται αυταπάτες. Η ανεργία είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλισμό. Η ριζική αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας σοσιαλιστικής οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης. Θα δημιουργούνται προϋποθέσεις καλύτερης αντιμετώπισης του προβλήματος, όσο οι εργαζόμενοι θα παλεύουν για μια άλλη πολιτική, που θα στηρίζεται στο δημόσιο τομέα και θα αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού τον εθνικό πλούτο, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Και ασφαλώς αυτό προϋποθέτει ότι οι εργαζόμενοι της χώρας, μαζί με αγρότες, βιοτέχνες, νεολαία κλπ., θα συγκροτούν καθημερινά το κοινό τους μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την πολιτική τους.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ