Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στον "αέρα" μένουν οι εργαζόμενοι

Καμία ουσιαστική δέσμευση, για τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δεν προβλέπει η προσφορά Ταβουλάρη, που υποβλήθηκε κατά το δεύτερο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου

Σε δραστική μείωση του υπάρχοντος προσωπικού και σε σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους οδηγούνται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η προσφορά Ταβουλάρη, που υποβλήθηκε κατά το δεύτερο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Αν και το περιεχόμενο της προσφοράς δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των εργαζόμενων, στην προσφορά - την οποία αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους σήμερα - δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή για διατήρηση των σημερινών θέσεων εργασίας, αφού γίνεται λόγος για πρόσληψη προσωπικού από μηδενική βάση κατά την κρίση του ιδιοκτήτη.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Νεωρίου - ο οποίος κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη προσφορά που κατατέθηκε από μία εταιρία με την επωνυμία ΤΙΜΙΑ - είχε εκδηλώσει από καιρό το ενδιαφέρον του να αποκτήσει τα Ναυπηγείο Ελευσίνας, με την αξίωση να είναι "καθαρό από εργαζόμενους". Αξίωση που τελικά η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει με το σύστημα των... οικειοθελών αποχωρήσεων, μετατάξεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των 1.720 εργαζόμενων που υπάρχουν σήμερα στο ναυπηγείο, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.060 έχουν καταθέσει αίτηση για οικειοθελή αποχώρηση.

Οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της προφοράς Ταβουλάρη για την αγορά του ναυπηγείου διίστανται ως προς το τι προβλέπει για τις θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, πληροφορίες από το περιβάλλον Ταβουλάρη, από τη μια πλευρά, μιλούν για διατήρηση 700 θέσεων εργασίας (πρόκειται για τον αριθμό των εργαζόμενων που ουσιαστικά παραμένει μετά την αποχώρηση όσων έχουν υποβάλει ήδη σχετική αίτηση), ενώ από την πλευρά των εργαζόμενων γίνεται λόγος για έναρξη προσλήψεων από μηδενική βάση κατά την κρίση του υποψήφιου αγοραστή. Γίνεται εμφανές πάντως ότι ο επίδοξος αγοραστής επιδιώκει την απόλυση των 700 περίπου εργαζόμενων που επιθυμούν να παραμείνουν στο ναυπηγείο και την επαναπρόσληψή τους από μηδενική βάση, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά προβλέπει για την αγορά των ναυπηγείων την προσφορά τιμήματος 26 δισ. δραχμών, που θα καταβληθούν σε 15 χρόνια (μαζί με μία επιπλέον περίοδο χάριτος περίπου 2 - 3 χρόνων). Ο τρόπος καταβολής του τιμήματος έχει ως εξής:

  • Στα δέκα πρώτα χρόνια θα καταβάλλεται ποσό 1 δισ. δρχ. ετησίως.
  • Στα 4 επόμενα χρόνια θα καταβάλλεται ποσό 1,5 δισ. δρχ. ετησίως.
  • Στο 15ο έτος θα καταβληθεί το υπόλοιπο του ποσού.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η παρούσα αξία του ναυπηγείου (σε αποπληθωρισμένες τιμές) ανέρχεται μόλις στο εξευτελιστικό ποσό των 10 δισ. δραχμών.

Επίσης, η προσφορά φέρεται ότι προβλέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. δραχμών στο διάστημα τριών χρόνων, καθώς και επενδύσεις επιπλέον 3 δισ. δρχ. κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Πάντως η προσφορά, η οποία αναμένεται να ανοίξει σήμερα, δεν αποκλείεται να παραμένει κλειστή για αρκετό διάστημα ακόμη, καθώς μία σειρά αξιώσεων που έχουν προβάλει κατά το διάστημα των διαπραγματεύσεων οι υποψήφιοι μνηστήρες, και έχουν να κάνουν κυρίως με το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει στο ναυπηγείο - αν και έχουν γίνει δεκτές - δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ