Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακάθεκτος ο Μπολτσής

Η Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε νόμιμο το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Ρέντη, αλλά ο νομάρχης Πειραιά δεν το επαναφέρει σε ισχύ και ο Μπολτσής συνεχίζει την ανέγερση των πολυκατοικιών

Με τις "πλάτες" κυβέρνησης και Νομαρχίας Πειραιά, ο γνωστός μεγαλοκατασκευαστής Μπολτσής συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο στην "καρδιά" του Ρέντη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Νομαρχία Πειραιά αποφάσισε να ανακαλέσει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου - που είχε αποφασίσει ο Δήμος Ρέντη, είχε διαμορφωθεί απ' την Πολεοδομία, είχε εγκριθεί απ' το νομάρχη και είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - αν και η Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οποία είχε παραπεμφθεί το θέμα, γνωμοδότησε ότι το συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου τηρεί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας.

Στο μεταξύ, ο Μπολτσής απολαμβάνοντας την προκλητική στήριξη της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά την επαναφορά Χανακούλα στον ΟΕΚ, αλλά και της Νομαρχίας Πειραιά, έχει ολοκληρώσει ήδη τις εργασίες θεμελίωσης και ανέγερσης των δυο νέων πολυκατοικιών - "τεράτων" στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται το συγκρότημα των 20 επταώροφων πολυκατοικιών. Πρόκειται για το συγκρότημα - "Φρανκενστάιν", γύρω απ' το οποίο έχει ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Το γεγονός πως οι δυο νέες πολυκατοικίες βρίσκονται ήδη στο στάδιο του κτισίματος, δημιουργεί τον κίνδυνο να βρεθούν δήμος και κάτοικοι προ τετελεσμένων. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολυκατοικίες ανεγείρονται την ίδια στιγμή που εκκρεμεί δικαστική απόφαση για τις θρασύτατες αξιώσεις του Μπολτσή απ' τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεπε τη διάνοιξη δύο οδών και τη διαμόρφωση πλατείας στο χώρο του συγκροτήματος και απέκτησε ισχύ με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ στις 11 Ιούνη. Παρ' όλα αυτά, στις 25 του Ιούνη ο Μπολτσής παίρνει άδεια απ' την Πολεοδομία και ξεκινά τις εργασίες ανέγερσης. Δήμος και κάτοικοι αντιδρούν, αποκλείουν το χώρο και τις σταματούν προσωρινά. Ο νομάρχης, με την αιτιολογία των νομικών κενών στο τροποποιημένο πολεοδομικό σχέδιο, το ανακαλεί και αφήνει τις εργασίες ανέγερσης των δυο πολυκατοικιών να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο νομάρχης Πειραιά, Χ. Φωτίου,με τον δήμαρχο Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη,είχε πει ότι παρέπεμψε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη του πολεοδομικού σχεδίου και είχε δεσμευτεί ότι αν υπάρξει θετική απάντηση θα το επαναφέρει σε ισχύ.

Οπως θα μας πει ο αντιδήμαρχος Ρέντη, Λ. Μαυρόπουλος,η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν τελικά θετική υπέρ του δήμου, και θα έπρεπε κανονικά να επανέλθει σε ισχύ το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο. Ωστόσο, ο νομάρχης εγκρίνει νέα απόφαση, με την οποία ανακαλείται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που είχε αποφασίσει ο δήμος. Ο αντιδήμαρχος Ρέντη, θα χαρακτηρίσει "σημεία και τέρατα" τα όσα συμβαίνουν και θα επισημάνει ότι "ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο Α' βαθμός Αυτοδιοίκησης τελεί υπό απαγόρευση. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τελούν μόνο υπό έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Ο νομάρχης αποφάσισε και ακύρωσε νόμιμες πράξεις της αρμοδιότητάς μας".

Τη στάση κυβέρνησης, Νομαρχίας και Πολεοδομίας Πειραιά καταγγέλλει ο Η. Σιδέρης,δημοτικός σύμβουλος, υπογραμμίζοντας πως "είναι προσχεδιασμένο απ' τους παραπάνω φορείς να κτιστούν οι πολυκατοικίες, αλλά και να προχωρήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στην αγορά όλου του συγκροτήματος". Ο δημοτικός σύμβουλος αφήνει αιχμές και για τη στάση του δημάρχου Ρέντη, επισημαίνοντας ότι "εδώ και δυόμισι μήνες και παρά το ότι οι εξελίξεις "τρέχουν", δεν έχει συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πάρει αποφάσεις και να καθορίσει την παραπέρα στάση του. Εγιναν μόνο κάποιες ανεπίσημες συσκέψεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ