Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ξαφνική εμφάνιση

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανεμφανίζεται η υπόθεση των Σκοπίων, δημιουργώντας βάσιμες ανησυχίες πως προετοιμάζεται ένας νέος γύρος άγριας και επικίνδυνης εκμετάλλευσης του "προβλήματος"

Η "ξαφνική" εμφάνιση της υπόθεσης των Σκοπίων στο προσκήνιο της επικαιρότητας, δικαιολογημένα δημιουργεί την ανησυχία πως αυτό το "πρόβλημα" για μια ακόμη φορά, προετοιμάζεται να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση στην εγχώρια πολιτική αγορά, προς όφελος στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, παραδέχτηκε χτες ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, διάβημα διαμαρτυρίας για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο όπως είπε, μελετά το υπουργείο Εξωτερικών. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, σίγουρα δε συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, επέδωσε την προηγούμενη Δευτέρα, σε όσες διπλωματικές αποστολές υπάρχουν στα Σκόπια (και στην ελληνική) υπόμνημα στο οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για υπονόμευση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Σύμφωνα με το υπόμνημα, η ελληνική κυβέρνηση παρεμποδίζει την επικοινωνία των πολιτών των δύο χωρών με τη μη χορήγηση αδειών εισόδου, όπως επίσης και τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το υπόμνημα αυτό σύντομα θα προωθηθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ, με στόχο την πρόκληση συζήτησης για την κατακύρωση μιας οριστικής ονομασίας για αυτό το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει την απάντησή της, την οποία αναμένεται να κοινοποιήσει, όταν τα Σκόπια προχωρήσουν σε κινήσεις μέσα στον ΟΗΕ. Στην απάντησή της, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραβίασης της ενδιάμεσης συμφωνίας και επισημαίνει την επιμονή των τελευταίων ημερών του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, να μιλά για καταπίεση των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η επανεμφάνιση του θέματος στην επικαιρότητα, ήδη αξιοποιείται στο εσωτερικό, όπως για παράδειγμα με τη δήλωση του Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος καταφέρθηκε κατά της ενδιάμεσης συμφωνίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες πως η υπόθεση των Σκοπίων "ως μέγα εθνικό θέμα" πιθανότατα να κυριαρχήσει στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι τους προσεχείς μήνες. Μήνες, που κανένας προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα αποτελέσουν"βραχεία" προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ