Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Χέρι - χέρι υποτέλεια και αυταρχισμός

Σπ. Στριφτάρης: Γιατί δε δίνετε τα χρήματα στη ΜΕΤΒΑ να κάνει την επένδυση;

Στο όνομα της προώθησης τάχα των παραγωγικών επενδύσεων και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, είναι από χτες νόμος του κράτους η σκανδαλώδης και αποικιοκρατική σύμβαση με την οποία χαρίζεται ουσιαστικά ο ορυκτός πλούτος της περιοχής της Κασσάνδρας σε πολυεθνική εταιρία. Ταυτόχρονα κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και Πολιτική Ανοιξη που από κοινού ψήφισαν το νέο νομοθετικό έκτρωμα, απειλούν ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοσθεί πάση θυσία - με ό,τι συνεπάγεται αυτό - παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη εκφράσει οι κάτοικοι της περιοχής. Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμα φορά ότι ο αυταρχισμός και η υποτέλεια των κυβερνώντων βαδίζουν χέρι - χέρι.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Ροκόφυλλος,προσπαθώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι με τη σύμβαση ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργαζομένων στα μεταλλεία που πάντως εξακολουθούν να αντιδρούν δυναμικά. Ακόμα υποστήριξε πέραν πάσης λογικής ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα αποτελέσει μαγνήτη για τον τουρισμό, ενώ κατά προκλητικό τρόπο είπε ότι οι αντιρρήσεις των κατοίκων θυμίζουν την αυθαιρεσία του Ντενκτάς στην Κύπρο με τη δημιουργία τουρκοκυπριακών θυλάκων!!! Από τη μεριά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης,ισχυρίστηκε ότι οι αντιδράσεις του κόσμου οφείλονται στο ψυχολογικό φαινόμενο της ομαδικής πλάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Αν. Λεντάκης, αφού κατηγόρησε το ΚΚΕ για δογματισμό, ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση κύρωσης της Σύμβασης από τη Βουλή υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα. Να σημειωθεί ότι την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε ο εισηγητής της Πολιτικής Ανοιξης διότι διαφωνούσε με την κύρωση της Σύμβασης.

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Μπενετάτου,που είπε ότι όσοι αντιδρούν στην κύρωση το κάνουν διότι θέλουν τους εργάτες στα μεταλλεία αργόμισθους. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου,ξεπέρασε τον εαυτό του σε υποκρισία και άνευ αντικρίσματος λεονταρισμούς, αφού σημείωσε ότι θέλει να ψηφίσει τη Σύμβαση, δήλωσε ότι θα απόσχει της ψηφοφορίας διότι κατά την άποψή του όπως είναι διατυπωμένη, η ξένη εταιρία "θα χορέψει το υπουργείο όπως θέλει", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ακολούθως επέρριψε την ευθύνη στον απόντα από τη συνεδρίαση πρώην υπουργό Βιομηχανίας και νυν Υγείας Αν. Πεπονή,τον οποίο είπε ανίκανο, διότι επί των ημερών της θητείας του καταρτίστηκε η Σύμβαση. Δεν εξήγησε όμως γιατί αυτή τη Σύμβαση έφερε χωρίς καμία αλλαγή προς κύρωση στη Βουλή ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η ομοϊδεάτισσά του υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Εωλες εξάλλου ήταν και οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία των μεταλλείων δε θα θίξει το περιβάλλον. Είπε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων προστασίας, αποδεχόμενος σχετική πρόταση της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι ενώ δεν έχουν ακόμα υποβληθεί καν οι περιβαλλοντικές μελέτες, η επιτροπή που υποσχέθηκε ο υφυπουργός θα συσταθεί τρεις μήνες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο Σπ. Στριφτάρης

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, αφού μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τα 20 δισ. που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην εταιρία, που υποτίθεται ότι αγοράζει τα μεταλλεία, επαρκούν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων επί μία δεκαετία, σημείωσε ότι οι αγοραστές έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να τα εκμεταλλευθούν μόνο για τρία χρόνια. Ακολούθως ρώτησε χωρίς να πάρει απάντηση γιατί αυτά τα χρήματα δεν τα παίρνει η ΜΕΤΒΑ για να κάνει την επένδυση. Αναπάντητη έμεινε επίσης η επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ ότι με την υπαγωγή της επένδυσης στον Ν2687/53 οι αγοραστές απαλλάσσονται ακόμα και από τις πληρωμές των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας εξάλλου την "υπόσχεση" της κυβέρνησης ότι ο νόμος

αυτός θα εφαρμοσθεί οπωσδήποτε, ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι έχουν ψευδαισθήσεις όσοι νομίζουν πως με τον χωροφύλακα μπορεί να προχωρήσουν, αν δεν το θέλει ο κόσμος. Τέλος υπογράμμισε ότι σκόπιμα παραποιούνται οι θέσεις του ΚΚΕ, ενώ απαντώντας στην Πολιτική Ανοιξη στα περί "δογματικού ΚΚΕ" κλπ. τόνισε: "Αλιγάτορες πάντως, δε θα γίνουμε ποτέ".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φιλολαϊκή πολιτική» τα ψίχουλα (2003-03-21 00:00:00.0)
Οι σοβαρές ελλείψεις δημιουργούν προβλήματα (2001-06-09 00:00:00.0)
Δυσκολίες ακόμα και στις άδειες στο ΚΑΤ (1997-06-13 00:00:00.0)
Χωρίς φροντίδα απ' την πολιτεία (1997-05-24 00:00:00.0)
Ανάγκη γενικότερης συμπαράταξης (1996-12-06 00:00:00.0)
Χαρίζουν δισ. στον Ανδρεάδη (1996-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ