Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυλαία με φορολογικές απαλλαγές

Την κατάρτιση του νομοσχεδίου των φορολογικών απαλλαγών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι περικοπές βασικών φορολογικών απαλλαγών των εργαζομένων και των συνταξιούχων αποτελούν το πρώτο βήμα της νέας συντηρητικής επίθεσης καθώς από τον Σεπτέμβρη αναμένεται να ενεργοποιηθεί η φαρέτρα του αντιλαϊκού οπλοστασίου της κυβέρνησης

Μέσα στον Αύγουστο πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις φορολογικές απαλλαγές, από τον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις κορυφαίου πολιτικού παράγοντα του υπουργείου.

Ηδη το "πράσινο φως", για τις περικοπές των φορολογικών απαλλαγών, δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη διάρκεια των οικονομικών συσκέψεων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη και το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το χρόνο δημοσιοποίησης των σχετικών αποφάσεων, το σίγουρο είναι ότι το κριτήριο περικοπής των φορολογικών απαλλαγών, δε θα είναι ο "εξορθολογισμός τους", όπως υποστηρίξει η κυβέρνηση, αλλά η αύξηση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να στηριχτούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί του 1997 και των επόμενων χρόνων. Και η επιλογή θα είναι μονομερής, αφού οι περικοπές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να θίξουν κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι από του χρόνου θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερους φόρους, από αυτούς που ήδη καταβάλλουν σήμερα. Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών δε φαίνεται διατεθειμένο να θίξει τα φορολογικά προνόμια των επιχειρήσεων (αναπτυξιακά κίνητρα, αφορολόγητα αποθεματικά), καθώς και το προκλητικό φορολογικό καθεστώς του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των τραπεζών. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι το θέμα της φορολόγησης των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου παραμένει ανοιχτό, όχι τόσο γιατί υπάρχει η ανάλογη διάθεση από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως γιατί έχει ενταθεί η πίεση από την πλευρά των τραπεζών και των βιομηχάνων για φορολόγηση των κρατικών τίτλων. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι οι τίτλοι του δημοσίου θα πρέπει να φορολογηθούν, ώστε να υπάρχει ενιαία φορολογική αντιμετώπιση για όλες τις μορφές καταθέσεων. Απώτερος, βέβαια, στόχος είναι να ασκήσουν ασφυκτικότερο έλεγχο στο υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του επιτοκίου των κρατικών τίτλων, εκμεταλλευόμενες το καθεστώς γενικότερης ασυδοσίας που εγκαινίασε η περίοδος "απελευθέρωσης" του τραπεζικού συστήματος. Παράγοντες του υπουργείου, αναφερόμενοι στις τελευταίες μη ικανοποιητικές κρατικές ομολογιακές εκδόσεις, εξέφρασαν τη δυσφορία τους επειδή τις ίδιες ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί για την αγορά κρατικών τίτλων, οι τράπεζες παρενέβησαν ανταγωνιστικά στην αγορά με προσφορές τοκομεριδίων παλαιότερων εκδόσεων. Στα πλαίσια της κάλυψης των δανειακών του αναγκών, το δημόσιο έχει προγραμματίσει να εκδώσει στις 12 Αυγούστου νέα σειρά εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 12,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ