Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμεσα μέτρα για επαγγελματική στέγη και εκπτώσεις

Την ανάγκη αυτή επισημαίνει με υπόμνημά της στον υφυπουργό Εμπορίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις επαγγελματικές μισθώσεις καθώς και στην ισχύουσα νομοθεσίαγια τις προσφορές και εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων, ζητά με υπόμνημά της προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.Οπως τονίζει στο υπόμνημά της η Ομοσπονδία, οι εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διέρχονται σήμερα τη χειρότερη φάση της ιστορίας τους στα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια. Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία προκειμένου να φέρουν κάποια ισορροπία στην κρίση του εμπορικού κόσμου και η οποία κρίση απειλεί ταυτόχρονα με αφανισμό και την ελληνική βιοτεχνία.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία ζητά συγκεκριμένα, για τις επαγγελματικές μισθώσεις τα εξής:

  • Αύξηση της αποζημίωσης, για την αντικατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας που καταβάλλεται για λήξη της μίσθωσης, από12 έως 16 μισθώματα που είναι σήμερα, στα 36 μισθώματα.
  • Υποχρεωτικότητα σύναψης νέας σύμβασης για τον εκμισθωτή, στην περίπτωση που ο μισθωτής απαντήσει στην εξωστική αγωγή με έγγραφη αντιπροσφορά αναπροσαρμογής του μισθώματος στο 10% της αντικειμενικής αξίας του μισθίου.
  • Θέσπιση εξάμηνης αποκλειστικής προθεσμίας, για την άσκηση του δικαιώματος του εκμισθωτή να εξώσει τον μισθωτή, λόγω λήξης παλαιάς μίσθωσης, μετά την πάροδο της οποίας, θα θεωρείται ότι ο εκμισθωτής έχει σιωπηρά συναινέσει σε σύναψη νέας μίσθωσης.

Σε περίπτωση που η άμεση νομοθετική ρύθμιση των παραπάνω δεν είναι εφικτή, η Ομοσπονδία προτείνει τηνετήσια παράταση των μισθώσεων που έχουν συμπληρώσει εικοσαετία και λήγουν στις 31/8/96, όπως επίσης και αυτών που έχουν συμπληρώσει δωδεκαετία και λήγουν στις 31/8/97.

Για το θεσμό των εκπτώσεων και των προσφορών, προτείνονται συγκεκριμένα τα παρακάτω μέτρα:

  • Οι επιχειρήσεις να έχουν δικαίωμα πραγματοποίησης προσφορών για τρία το πολύ δεκαπενθήμερα το χρόνο, εκτός του μήνα που προηγείται και αυτού που έπεται των τακτικών εκπτώσεων.
  • Ο έμπορος που πραγματοποιεί προσφορές, πρέπει να υποβάλλει στον αντίστοιχο Εμπορικό Σύλλογο, λεπτομερή κατάλογο των τιμών που πουλούσε αρχικά τα προσφερόμενα προϊόντα, μαζί με τις νέες τιμές, που ισχύουν κατά τη διάρκεια των προσφορών.
  • Να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός προς το θεσμό.
  • Να τροποποιηθεί ο ν.146/14 "Περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού", ώστε να συμπεριληφθεί στις διατάξεις του, που αφορούν στις αθέμιτες πρακτικές, η καταστρατήγηση του θεσμού των εκπτώσεων - προσφορών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες προσδοκίες μικρές δυνατότητες(2003-07-09 00:00:00.0)
Οι εκπτώσεις δε "ζέσταναν" τον τζίρο(1999-04-20 00:00:00.0)
Διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τις εμπορικές μισθώσεις(1998-12-29 00:00:00.0)
Προτάσεις για την επαγγελματική στέγη(1996-08-13 00:00:00.0)
Ακόμα δεν τελείωσαν οι χειμερινές...(1996-06-25 00:00:00.0)
Από τη Δευτέρα και επίσημα χειμερινές εκπτώσεις(1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ