Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΔΡΑΓΟΥΝΗΣ ΑΕΒΕ
"Κράτος εν κράτει"!
  • Είκοσι πέντε εργαζόμενοι απολύθηκαν και μηνύθηκαν, μεταξύ άλλων, για σύσταση συμμορίας
  • Επιστρατεύτηκε η Αστυνομία για να διευκολύνει τη χρησιμοποίηση απεργοσπαστών και να εκδιώξει τους υπόλοιπους εργαζόμενους

"Σύσταση συμμορίας". Με αυτή την "κατηγορία" - πρόσχημα, που θυμίζει παλιές βάρβαρες εποχές, ο Κ. Δραγούνης, ιδιοκτήτης ομίλου εκτυπωτικών επιχειρήσεων, προχώρησε χτες στην απόλυση 25 εργαζομένων (ανάμεσά τους και συνδικαλιστές), χωρίς καν να τους καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση. Τη στήριξη των συμφερόντων του εργοδότη ανέλαβαν και πάλι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις,που έφτασαν στο σημείο να απαγορέψουν, παράνομα, την είσοδο στο εργοστάσιο σε συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ που θέλησαν να μιλήσουν στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποιούν σήμερα, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι αντίκρισαν τα χαρτιά των απολύσεων θυροκολλημένα στην πύλη του εργοστασίου, αλλά και ένα εργοστάσιο που θύμιζε στρατόπεδο από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που υπήρχαν. Οπως πληροφορήθηκαν, ο εργοδότης είχε καταθέσει μηνύσεις σε όσους απέλυσε - προκειμένου να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις - με τις κατηγορίες της βιαιοπραγίας, της παρακώλυσης της κυκλοφορίας εντύπου και της σύστασης συμμορίας!

"Είναι ιδιωτικός χώρος. Εκτελούμε εντολές", δήλωσε ο υπεύθυνος αστυνομικός στους συνδικαλιστές Χρ. Τσεντούρου,απ' τη ΓΣΕΕ, και στον Δ. Κυπραίο,απ' το ΕΚΑ, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στο προαύλιο του εργοστασίου. Η στάση των αστυνομικών ξεσήκωσε την καθολική αντίδραση των εργαζομένων. Τελικά, με την παρουσία των συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στην πύλη, όπου αποφασίστηκε, ως ένα πρώτο βήμα, η πραγματοποίηση διαδήλωσης, σήμερα, στο υπουργείο Εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών, την άδεια και το επίδομα αδείας που τους οφείλει ο εργοδότης. Ο τελευταίος προκλητικότατα είχε ζητήσει, σε πρόσφατη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, το "πάγωμα" των οφειλών του και την απόλυση 51 εργαζομένων (107 σύνολο). Ταυτόχρονα προχώρησε σε ένα άτυπο "λοκ άουτ" (παύση εργασιών), μεταφέροντας τις δουλιές σε άλλες εκτυπωτικές επιχειρήσεις και μη δίνοντας αντικείμενο εργασίας στο προσωπικό.

Την Παρασκευή το βράδυ ο Κ. Δραγούνης,χρησιμοποιώντας σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό εργαζόμενους - μέλη του σωματείου ΕΤΥΠΤΑ - επιχείρησε κρυφά να άρει το άτυπο "λοκ άουτ" που ο ίδιος είχε επιβάλει και να εκτυπώσει το περιοδικό "Τηλεθεατής", ξεσηκώνοντας την αντίδραση των εργαζομένων. Στην υπηρεσία του εργοδότη έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προπηλακίζοντας εργαζόμενους και απειλώντας τους με συλλήψεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο εργοστάσιο όλο το Σαββατοκύριακο και χτες Δευτέρα.

Τον αυταρχισμό του εργοδότη καταγγέλλει ο Δ. Κυπραίος,επισημαίνοντας πως "με την παρουσία της Αστυνομίας και της Ασφάλειας προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά του. Σε αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιούν απεργοσπάστες, αλλά και καλοπληρωμένους, πειθήνιους νομικούς συμβούλους. Η μόνη απάντηση είναι ο ενωμένος αγώνας".

Σχολιάζοντας τη στάση του εργοδότη, η Χρ. Τσεντούρου δήλωσε: "Καταγγέλλουμε τις ενέργειες του εργοδότη που έχουν το χαρακτήρα συνολικότερης επίθεσης και προεκτάσεις για όλους τους εργαζόμενους. Θεωρούμε τις απολύσεις απαράδεκτες και εκδικητικές, που έχουν στόχο να σπάσουν την αντίσταση των εργαζομένων στην επίθεση της εργοδοσίας, που ξεδιπλώνεται εδώ και ενάμιση χρόνο. Η μήνυση και η αιτιολογία της για σύσταση συμμορίας, μας παραπέμπει σε άλλες μαύρες εποχές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζόμενων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ