Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα πληρώσουν το τίμημα

Δεκατέσσερις μήνες πριν, ο Αντώνης Αμπατιέλος, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50χρονα της αντιφασιστικής νίκης και την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, ανάμεσα σε άλλα, σημείωνε:

"Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε! Το ναυτεργατικό κίνημα πέρασε διάφορα στάδια, φουρτούνες, γιατί μπονάτσα δε βρήκε ποτέ. Ομως πιστεύω πως η μεγαλύτερη φουρτούνα που συνάντησε, όπως όλο το εργατικό και προοδευτικό κίνημα της χώρας, είναι στην τελευταία δεκαετία του αιώνα μας.

Ομως, παρ' όλο το κακό που μας βρήκε, το προοδευτικό, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στους ναυτεργάτες σήμερα είναι παρόν, δίνει τις δικές του μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του για την κληρονομιά που το βαραίνει, αλλά και πλήρη επίγνωση ότι έχει να κάνει με έναν πολύ σκληρό αντίπαλο, τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι σήμερα έχουν ανοιχτά και ξετσίπωτα μαζί τους τις κυβερνήσεις της εικοσαετίας και τώρα του ΠΑΣΟΚ, όπως και τα ξένα μεγαθήρια που κρύβονται πίσω από τα "Μάαστριχτ", τα "ΕΟΚ" και τα "Ευρωπαϊκή Ενωση". Σήμερα οι ναυτεργάτες μας παλεύουν ενάντια στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση των Βρυξελλών όπως και όλη η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι. Φυσικά, εδώ υπάρχει μία ιδιομορφία.

Η ελληνικής πλοιοκτησίας ναυτιλία με ελληνική ή ξένη σημαία, γνωρίζει "ημέρες δόξης λαμπράς". Διάβασα έναν πολύ αξιόπιστο αριθμό αυτές τις μέρες. Ενώ τα καράβια αυξάνονται και πληθύνονται "ως η άμμος της θαλάσσης", το ναυτεργατικό δυναμικό κατεβαίνει αριθμητικά.

Υπολογίζεται πως μόνο είκοσι χιλιάδες (20.000) ναυτεργάτες απασχολούνται στα καράβια μας, δηλαδή όσοι ασχολούνταν με τη ναυτιλία προπολεμικά των 550 καραβιών και των 1.850.000 τόνων. Και φυσικά η πανούκλα της απαλλαγής των εφοπλιστών από το ελληνικό δυναμικό άρχισε από τα κατώτερα πληρώματα, αλλά όπως διαβάζω επεκτείνεται στους αξιωματικούς. Ενώ η κυβέρνηση και οι δικοί μας μεταπράτες καπιταλιστές φροντίζουν για την αποβιομηχάνιση της χώρας και τελικά τη μετατροπή της σε ένα χώρο που θα 'ρχονται να λιάζονται οι καλοβγαλμένοι οικονομικά Δυτικοευρωπαίοι κι άλλοι εκλεκτοί του Θεού των καπιταλιστών, οι εφοπλιστές μας και η κυβέρνηση ετοιμάζουν τις συνθήκες για πλήρη επάνδρωση των καραβιών τους με φτηνούς - φυσικά προς το παρόν - ξένους, Ασιάτες, Αφρικανούς κλπ. ναυτεργάτες. Το ναυτεργατικό κίνημα μαθημένο από θύελλες, καταιγίδες και τρικυμίες φοβερές, θα αντιπαλέψει αυτό το καταστροφικό προτσές. Χωρίς να θέλω να παραστήσω τον προφήτη, να μου επιτρέψετε να κάνω μια πρόβλεψη. Αργά ή γρήγορα, οι ξεπουλητές του εθνικού μας πλούτου και της καταβαράθρωσης της χώρας θα πληρώσουν κάποια μέρα το βαρύ τίμημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ