Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑ'ΪΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥΚΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Να υπάρξει συνολική διεκδίκηση

- Πώς φτάσαμε στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, που δικαιώνει τους έξι δήμους και επιβάλει στην κυβέρνηση να τους καταβάλει τα ποσά που παράνομα παρακρατεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους;

- Η διαδικασία αυτή άρχισε από την ΤΕΔΚΝΑ το 1992. Καταλήξαμε τότε σε έξι δήμους που θα έμπαιναν μπροστά και θα διεκδικούσαν από την κεντρική διοίκηση και δικαστικά να δοθούν τα παρανόμως παρακρατημένα. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και ο Δήμος Νίκαιας, επί της δικής μας δημαρχίας. Εγινε ένα πρώτο δικαστήριο, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία, έκανε δύο Ερωτήσεις το ΚΚΕ και τελικά εκδικάστηκε τον Δεκέμβρη του '95 η υπόθεση, έβγαλε θετική απόφαση το δικαστήριο. Αυτό ανοίγει το δρόμο και για τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

- Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν;

- Είναι πρώτον η θετική ενέργεια που προγραμματίζει η ΤΕΔΚΝΑ για την ενημέρωση όλων των δήμων, ώστε να πράξουν ανάλογα. Γιατί, πρέπει να πούμε, ότι μέχρι τώρα μόνο ο "Ριζοσπάστης" δημοσιοποίησε την απόφαση και σχεδόν μόνο οι κομμουνιστές δήμαρχοι και ορισμένοι άλλοι αποδέχτηκαν τη θέση ότι πρέπει να καταφύγουμε και στα δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τα 720 δισ. Οι άλλοι θεωρούσαν δεδομένη την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης. Τώρα όμως, με δεδομένη την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση πλέον για τη συνολική διεκδίκηση. Να κινηθούν οι δήμοι, να συγκεντρώσουν στοιχεία και να κάνουν αγωγές, αλλά για να μη μπει σε ταλαιπωρία όλη η Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να παρθεί κεντρική πολιτική απόφαση.

- Με βάση ποια δεδομένα έκρινε το δικαστήριο ότι πρέπει να αποδοθούν στους δήμους τα παρακρατούμενα;

- Το δικαστήριο δέχτηκε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αποτελούνται από τις καθαρές ετήσιες εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μας για ορισμένες πλευρές της απόφασης, αλλά το κύριο είναι ότι δέχτηκε βασικά επιχειρήματά μας και η απόφαση έχει σαν αποτέλεσμα να καταλογίζονται υπέρ των έξι δήμων, που έκαναν την πρώτη προσφυγή, σημαντικά ποσά. Η Κοκκινιά για παράδειγμα πρέπει να πάρει πίσω 218.631.042 δρχ.

- Εχουν γίνει ενέργειες για την είσπραξη αυτών των ποσών;

- Σε ό,τι αφορά εμάς στην Κοκκινιά, έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τη νέα διοίκηση του δήμου, έχουμε βάλει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ρωτήσαμε τι θα κάνει ο δήμος για το υπόλοιπο διάστημα. Γιατί, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεκδίκηση των παρακρατημένων και του υπόλοιπου διαστήματος, γιατί μέχρι και σήμερα παρακρατούνται τα χρήματα αυτά. Δυστυχώς καμία ενέργεια δεν έχει γίνει, καμία απάντηση δεν πήραμε. Θα το ξαναβάλουμε και θα απαιτήσουμε να παρθεί απόφαση. Θα το κάνουμε γνωστό και στους δημότες. Αυτό σημαίνει διεκδίκηση. Ο δήμος και οι δήμοι συνολικά δεν πρέπει να επαιτούν. Τα χρήματα αυτά τους ανήκουν και καταλαβαίνει κανείς το τι μπορεί να κάνει ο κάθε δήμος στην περιοχή του αν αυτά τα χρήματα του αποδοθούν. Γενικότερα, τώρα, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού, αν αυτό υλοποιηθεί, θα είναι υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Γι' αυτό νομίζουμε ότι η ΤΕΔΚΝΑ θα πρέπει να το γενικεύσει σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, για όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Εδώ ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών όταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τα πάρουμε. Βέβαια, όταν έγιναν κυβέρνηση συνέχισαν την παρακράτηση. Το ζήτημα παραμένει. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση και πρέπει να υπάρχει κεντρική πολιτική απόφαση για τη διεκδίκησή τους.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ