Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Τι έχει μείνει από τα περιβόητα "μπάνια του λαού"; Και όλοι αυτοί που θεωρούν σκόπιμο να μην τα διαταράσσουν με πολιτικές ακροβασίες τις μέρες της καλοκαιρινής ραστώνης, πόσο έχουν ενδιαφερθεί - τις προηγούμενες μέρες - για να μείνουν αλώβητα; Τα ερωτήματα μπορεί να ακούγονται παράξενα, όμως, δυστυχώς, τα φετινά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα του σύγχρονου Ελληνα να "αποδράσει" για διακοπές καθώς και η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η εσωτερική τουριστική κίνηση στη χώρα, δίνουν το στίγμα της αξίας τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ενώσεις καταναλωτών, εν έτει 1996 ο ένας στους τρεις Ελληνες δεν πάει διακοπές το καλοκαίρι και ο λόγος είναι ιδιαίτερα απλός: Οικονομική αδυναμία... Το κόστος είναι τόσο ασύμφορο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα το 30% και πλέον των εργαζομένων να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της δαπάνης που συνεπάγεται η... εκτός έδρας αξιοποίηση της καλοκαιρινής άδειας. Οπως δε, σημειώνει έρευνα της ΓΣΕΕ, από εκείνους που τελικά παίρνουν την απόφαση να απομακρυνθούν τους καλοκαιρινούς μήνες από το Αστυ, το 42% καταφεύγει στις πατρογονικές του εστίες, στο χωριό, όπου επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους διαμονής και διατροφής, ενώ μόνο ένας στους τρεις επιλέγει την ενοικίαση δωματίου για τις διακοπές του. Οσο δε για την ικανοποίηση που προσφέρουν οι διακοπές σε κείνους που τελικά καταφέρνουν να τα "βολέψουν", ισχύει το "όπου φτωχός και η μοίρα του". Το 65% των πάσης φύσεως παραθεριστών δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τούς ανάγκασαν να μην κάνουν τις διακοπές που θα ήθελαν ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 79% για τις κατηγορίες των χαμηλόμισθων, που αμείβονται με κάτω από 150 χιλιάδες δραχμές το μήνα.

***

Τα παραπάνω δείχνουν από μια ακόμα σκοπιά την όλο και δυσμενέστερη θέση στην οποία περιέρχονται και υποβιβάζονται χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους. Αποτυπώνουν ανάγλυφα ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται στον τόπο στερεί από όλο και περισσότερους εργαζόμενους το στοιχειώδες και τόσο αναγκαίο δικαίωμα στην ξεκούραση. Οι διακοπές από απόλαυση τείνουν ούτε λίγο ούτε πολύ να μετατραπούν σε"πρόβλημα", αφού όλο και περισσότεροι μπορούν να ανταποκριθούν όλο και λιγότερο, στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές.

Η εξήγηση για αυτή την εξέλιξη δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Από τη μια μεριά οι εισοδηματικές πολιτικές του 2,5% +2,5%. Από την άλλη η ακρίβεια που αποτελεί συνώνυμο της απελευθερωμένης ασυδοσίας που ενδημεί στο καθεστώς της"ελεύθερης αγοράς". Ταυτόχρονα η καθήλωση ουσιαστικά των ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, η συνεπακόλουθη καθίζηση της ζήτησης στην αγορά και η συνεχής αύξηση των δαπανών για κάλυψη αναγκών στέγασης, σίτισης, ρουχισμού κλπ., δεν αφήνουν περιθώρια για "πολυτέλειες". Και είναι αλήθεια πως για αρκετούς μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές η απομάκρυνση από το μπετόν της πόλης, έστω για λίγες μέρες το χρόνο, έχει μετατραπεί σε "πολυτέλεια". Κοντά σε αυτούς θα πρέπει φυσικά να προστεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που βρίσκονται και στη χειρότερη θέση.

***

Κάποιοι θα πουν ότι σε μια Αθήνα που μοιάζει άδεια αυτές τις μέρες του Αυγούστου, είναι λίγο υπερβολικό να ισχυρίζεται κανείς πως οι Ελληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές, λόγω οικονομικής στενότητας. Ας είναι καλά το χωριό και οι ρίζες που οι περισσότεροι έχουν σ' αυτό και η πατροπαράδοτη διάθεση φιλοξενίας του Ελληνα. Ας είναι επίσης καλά η γνώριμη τακτική του δανεισμού, που σε οδηγεί να έχει βγει ο χειμώνας και ακόμα να προσπαθείς να καλύψεις τα έξοδα των καλοκαιρινών διακοπών. Ομως, τα πράγματα δεν είναι απλά και κάθε άλλο παρά δικαιολογούν χιουμοριστική, δήθεν, αντιμετώπιση. Τελικά, το δικαίωμα του παιδιού να φύγει για λίγο από το τσιμέντο και την ασφυξία της πόλης και να βρεθεί στη θάλασσα, δεν είναι αντικείμενο φιλανθρωπικής διάθεσης. Ούτε η αναζήτηση λίγων ωρών ξενοιασιάς για τους εργαζόμενους, είναι παραχώρηση. Είναι δικαίωμα, που η σημερινή πολιτική της λιτότητας και της τροφοδότησης της αισχροκέρδειας τείνει να το ακρωτηριάσει έως και να το καταργήσει για όχι ευκαταφρόνητα στρώματα του πληθυσμού.

Πρόκειται για κατάσταση που λίγο πολύ αγγίζει όλους όσοι γνωρίζουν τα περί "μαγικών νησιών" μόνο μέσα από κοσμικές στήλες ή τα "κοινωνικού ενδιαφέροντος" ρεπορτάζ των ηλεκτρονικών μέσων. Και πρόκειται για κατάσταση ιδιαίτερα άσχημη που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με το "έχει ο Θεός", ούτε με την παθητική αποδοχή των πολιτικών υποβάθμισης της ζωής των πολιτών.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Για αρκετούς μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές, η απομάκρυνση από το μπετόν της πόλης, έστω για λίγες μέρες το χρόνο, έχει μετατραπεί σε "πολυτέλεια"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ