Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στο αίσχος του "επίτακτου"

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τη διατήρηση του θεσμού του επίτακτου στα υδρογραφικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού "Ναυτίλος" και "Πυθέας"

Την κατάργηση του θεσμού των επίτακτων στα υδρογραφικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού "Ναυτίλος" και "Πυθέας" ζητάνε ναυτεργατικές Ενώσεις, η ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα με υπομνήματα προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας και Εργασίας. Οι διαμαρτυρίες πήραν μεγαλύτερη ένσταση μετά από τον τραγικό θάνατο ενός εργαζόμενου στο "Πυθέας",ο οποίος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να ανέβει στο πλοίο από ένα απλό μαδέρι, αφού δεν υπήρχε σκάλα! Ακολούθησε και η πρόσφατη απόλυση του Β' μηχανικού από το "Ναυτίλος" για εκφοβισμό των υπολοίπων ναυτικών, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, ενώ τα πράγματα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ναυτονόμοι, λιμενικοί και εισαγγελέας επιχείρησαν να βγάλουν από το πλοίο τον απολυμένο ναυτεργάτη!

Οι ναυτεργάτες στα δυο υδρογραφικά πλοία, ενώ είναι πολίτες εργαζόμενοι, ναύτες και μηχανικοί, εργάζονται υπό τις διαταγές των στρατιωτικών! Το τραγικότερο από όλα είναι ότι δεν τους επιτρέπεται ο συνδικαλισμός! Οπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε αυτά τα δυο πλοία αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία είναι ανύπαρκτα.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, με υπόμνημά του προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, με αφορμή την άφιξη του υδρογραφικού πλοίου "Ναυτίλος" στο νησί, τονίζει: "Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο καθεστώς της επίταξης που ισχύει πλέον των 21 ετών, δημιουργεί προβλήματα κατά την εφαρμογή του στους "επίτακτους" και παραβιάζει τις Διεθνείς Συμβάσεις".

"Λύση υπάρχει. Απαιτείται πολιτική βούληση για να σταματήσει η εκμετάλλευση ενός θεσμού", τονίζει με υπόμνημά του το Εργατικό Κέντρο Χανίων,σημειώνοντας ότι ένας θεσμός που μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα όταν πραγματικά έχει ανάγκη, χρησιμοποιείται καταχρηστικά.

Η ΓΣΕΕ με αρκετά υπομνήματά της προς τους συναρμόδιους υπουργούς, έχει επισημάνει ότι η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών για την επάνδρωση των βοηθητικών πλοίων του ΠΝ, δεν είναι νόμιμη, επειδή δε συνδέεται με τους σκοπούς της επιστράτευσης, ούτε με έκτακτη ανάγκη, αλλά αποτελεί μόνιμο καθεστώς επί 20 χρόνια για την εξυπηρέτηση πάγιων, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με την πρόσληψη προσωπικού. Την κατηγορηματική τους αντίθεσή στο θεσμό των επίτακτων έχουν εκφράσει με υπομνήματα προς τους υπουργούς και οι δυο ναυτεργατικές Ενώσεις, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ