Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεωνίδας Καβάκος

Η "συνέντευξη" του Καβάκου

Προέρχεται από οικογένεια μουσικών, ενώ τα πρώτα μαθήματα βιολιού τα πήρε από τον πατέρα του και λίγο αργότερα από τον Στέλιο Καφαντάρη. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο με Α βραβείο και χρυσό μετάλλιο που δόθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ωδείου. Ο λόγος για τον σολίστα του βιολιού Λεωνίδα Καβάκο, τον οποίο φιλοξενεί η Αννα Παναγιωταρέα στην εκπομπή "Η συνέντευξη". Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής, ερμηνεύοντας έργα για βιολί με γνωστές ορχήστρες, όπως με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, την Εθνική Ορχήστρα της Ουάσιγκτον, τη Συμφωνική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, τη Συμφωνική της Στουτγκάρδης κ.ά. Εχει τιμηθεί με το βραβείο Λεονάρντο ντα Βίντσι και με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Για την ηχογράφηση του κοντσέρτου για βιολί του Σιμπέλιους τιμήθηκε το 1991 με το βραβείο Γκραμοφόν. Η συνάντηση της Αννας Παναγιωταρέα με τον Λεωνίδα Καβάκο έγινε στο μαγευτικό Δίον. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστας του βιολιού μιλά, μεταξύ άλλων, για την κλασική μουσική, το σύγχρονο μουσικό τοπίο, τη μουσική παιδεία στην Ελλάδα, το χάρισμα του ταλέντου, αλλά και για τη σκληρή δουλιά που απαιτεί η μεγάλη τέχνη (Κυριακή, ΕΤ - 1, 20.00).

Περιπλάνηση στο Διάστημα

Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να "δουν" το σύμπαν, μέσα από το ιαπωνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ "Περιπλάνηση στο Διάστημα". Η προηγμένη τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευαστούν τηλεσκόπια, με τα οποία μπορεί ο άνθρωπος να δει τι υπάρχει σε απόσταση 15 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη. Ενα τέτοιο τηλεσκόπιο υπάρχει στο υψηλότερο βουνό των νησιών της Χαβάης, στο Μάουνα Κέα. Το τηλεσκόπιο δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν νέες εικόνες, ελεύθερες από την ατμοσφαιρική παραμόρφωση. Ο φακός της εκπομπής, εκτός από τα "παρατηρητήρια" που επισκέπτεται, παρουσιάζει συγχρόνως και τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες επεξεργάζονται τις πληροφορίες και βγάζουν τα συμπεράσματά τους (Τρίτη, ΕΤ - 2, 23.30)

Στιγμές... ελκυστικές

Στην περίοδο 1925 - 1935 του ρεμπέτικου τραγουδιού, αναφέρεται η πέμπτη εκπομπή της σειράς "Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών", η οποία μελετάει την εμφάνιση, διείσδυση και εξέλιξη του ρεμπέτικου στα άλλα είδη της ελληνικής μουσικής. Η περίοδος 1925 - 1935 είναι μία περίοδος στην οποία κυριαρχούν τραγούδια Μικρασιατών συνθετών και ορχήστρες με σμυρναίικο ύφος. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης (Τετάρτη, ΕΤ - 1, 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ