Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΑΣ,ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣ-ΤΕΒΕ
Εννοιες ασύμβατες η σύγκλιση και η ευαισθησία

- Γιατί είστε υποψήφιος του ΚΚΕ;

- Στη συνδικαλιστική μου σταδιοδρομία - 55 ολόκληρα χρόνια - έχω διαπιστώσει ότι είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε αγωνιστικά, μαχητικά στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αδικημένους από το κοινωνικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια, που είμαι πρόεδρος της ΠΟΣ-ΤΕΒΕ, βιώνουμε τη σταδιακή κατάρρευση του κράτους πρόνοιας και την περιθωριοποίηση ενός σημαντικού αριθμού των συνταξιούχων. Στους σκληρούς - και ματωμένους - αγώνες μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ήταν πάντα κοντά μας. Πήρε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ήταν το μοναδικό κόμμα που έφερε τους συνταξιούχους στις Βρυξέλλες, όπου μιλήσαμε για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

Γι' αυτό και το θεωρώ τιμή να είμαι υποψήφιός του.

- Με ποια κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι συνταξιούχοι;

- Πιστεύω ότι οι συνταξιούχοι δε θα πέσουν αυτή τη φορά θύματα στα "θα", που σκορπάνε διάφοροι από τα ΜΜΕ και στις απατηλές υποσχέσεις που δίνουν. Και τα δύο κόμματα εξουσίας συναγωνίζονται σήμερα ποιος θα πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις, για να τις ξεχάσουν όταν αρπάξουν την ψήφο.

Επίσης πιστεύω ότι δε θα παραπλανηθούν απ' τις διακηρύξεις ευαισθησίας και των άλλων κομμάτων (Πολιτική Ανοιξη, Συνασπισμό και ΔΗΚΚΙ).

- Η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι "μονοπώλιο".

- Σωστά. Αλλά από τη στιγμή που τα παραπάνω κόμματα συνυπέγραψαν ή αποδέχτηκαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", δεν μπορούν να μιλούν για κοινωνικές ευαισθησίες. Σύγκλιση και ευαισθησία είναι έννοιες ασύμβατες.

Σε μια συνάντηση με τον Ν. Κωνσταντόπουλο του είπα: "Μιλάτε για κοινωνικές ευαισθησίες και αναγνώριση των προβλημάτων μας και λέτε ότι θα αγωνιστείτε γι' αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι μ' αυτά που μας λέτε θα αποστασιοποιηθείτε από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ". Και η απάντησή του ήταν ότι δε θα αποστασιοποιηθεί. "Θα παλέψουμε - πρόσθεσε - μέσα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για να περάσουμε τις θέσεις μας για βελτίωση αυτού του προγράμματος σύγκλισης".

Με τέτοιους προσανατολισμούς, πώς είναι δυνατόν αυτά τα κόμματα να σταθούν στο πλευρό των συνταξιούχων;

- Εμφανίστηκε και το κόμμα "Συμμαχία Συνταξιούχων Εργαζομένων Αγροτών Νεαολαίας.

- Στις 25.6.1996 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας - που συμμετέχουν όλες οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων - έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν ότι "ουδέποτε τη ΣΕΑ την απασχόλησε και ούτε πρόκειται να την απασχολήσει θέμα δημιουργίας κόμματος". Την ανακοίνωση υπέγραψαν όλα τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου πλην του Ν. Φλέσσα (προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ).

Είμαστε πρόσωπα πολιτικοποιημένα. Εχουμε το δικαίωμα να ιδρύσουμε κόμμα ή να θέσουμε υποψηφιότητα με οποιοδήποτε κόμμα. Δεν έχουμε, όμως, το δικαίωμα να μιλάμε από την πλευρά της ΣΕΑ. Οποιος θέλει, μπορεί να μιλάει για το άτομό του, χωρίς να κάνει χρήση της ΣΕΑ.

Μάθαμε ότι επικεφαλής αυτού του κόμματος είναι ο κ. Γ. Κλειδέρης, πρώην αξιωματικός της Χωροφυλακής. Ουδέποτε είχαμε ακούσει τον κ. Κλειδέρη να αγωνίζεται για προβλήματα συνταξιούχων. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι στη σύσκεψη για την ίδρυση του κόμματος ήταν οι Ν. Φλέσσας, Κ. Νερουλής (ΟΣΕ) και Γ. Νικολάου (ΝΑΤ). Ο Γ. Νικολάου και ο Κ. Νερουλής είχαν υπογράψει την ανακοίνωση της ΣΕΑ στις 25.6.1996.

Καλώ, λοιπόν, τους συνταξιούχους να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, γιατί μόνο απ' αυτή την ισχυρή φωνή μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω στο λαό θα μπορέσουν να ελπίζουν ότι θα ανοίξει ο δρόμος, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που μας οδηγούν στην εξόντωση και στην εξαθλίωση.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ