Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ναός" της ... κερδοσκοπίας το Χρηματιστήριο

Η άνοδος των τελευταίων ημερών καμιά σχέση δεν έχει με την πορεία της οικονομίας ή τις προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης

Αποτέλεσμα της "νόμιμης" κερδοσκοπίας και πάντως μακριά από την πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η ανοδική πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, που σημειώνεται τις τελευταίες βδομάδες και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης των δυο μεγάλων κομμάτων, με το ξεπερασμένο, και σε κάθε περίπτωση μακριά από την πραγματικότητα, επιχείρημα ότι το Χρηματιστήριο είναι ο "καθρέφτης της οικονομίας". Οι μεν του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως, ενόψει πρόωρων εκλογών, η άνοδος του γενικού δείκτη προεξοφλεί την εμπιστοσύνη των αγορών στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Οι δε, της ΝΔ, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η εν λόγω άνοδος προμηνύει τον τερματισμό της "άκαρπης" τριετούς προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, από τη στιγμή που προκηρύχτηκαν οι πρόωρες εκλογές, έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι τόσο οι χρηματιστές όσο και άλλοι παράγοντες, που ουσιαστικά ελέγχουν και κατευθύνουν τις εξελίξεις στο "ναό του καπιταλισμού", προεξοφλούν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών οποιαδήποτε συντηρητική κυβέρνηση κι αν προκύψει θα δώσει έμφαση στην αποφασιστικότερη υλοποίηση των στόχων του "προγράμματος σύγκλισης". Με δυο λόγια θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικές, που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές, θα δώσουν νέα ώθηση και αέρα στα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι προσβλέπουν σε ακόμα καλύτερες μέρες και - ασφαλώς - πολύ μεγαλύτερα υπερκέρδη. Αλλωστε σχετικές δεσμεύσεις, που συνδέονται με την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας κτλ., είναι δεσμεύσεις που συγκεκριμένα έχουν αναληφθεί και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.

Τα παραπάνω είναι ζητήματα που ενδιαφέρουν το Χρηματιστήριο και σε καμιά περίπτωση θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Ενδιαφέρει δηλαδή αποκλειστικά η μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων, ώστε - πέρα από τα παιχνίδια κερδοσκοπίας που δεσπόζουν στην οδό Σοφοκλέους - να μπορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται το έντεχνα καλλιεργούμενο θετικό κλίμα, προκειμένου να αντλούν από τους μικροεπενδυτές δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια "τσάμπα χρήμα".

Συνεπώς, το λιγότερο ευτελή μπορούν να χαρακτηριστούν τα επιχειρήματα του δικομματισμού και η προσπάθεια σύνδεσης της όποιας ανόδου του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου με την πραγματική πορεία της οικονομίας.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ