Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας

"Θερμό φθινόπωρο" εργατικών κινητοποιήσεων προβλέπουν τα συνδικάτα

ΒΟΝΝΗ. -

Η Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου ενέκρινε χτες με τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης για περικοπές των κοινωνικών δαπανών αξίας 25 δισεκατομμυρίων μάρκων (16 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα σωματεία και εκπρόσωποι της Εκκλησίας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά αυτά μέτρα, ενώ πιο συγκεκριμένα, τα σωματεία έχουν προειδοποιήσει πως επιφυλάσσουν στην κυβέρνηση ένα "θερμό φθινόπωρο" με εργατικές κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών η Ομοσπονδία των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) είχε οργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας περικυκλώνοντας το κυβερνητικό τετράγωνο της Βόννης, ενώ κάποια επεισόδια σημειώθηκαν και στα θεωρεία της Βουλής, όταν μια ομάδα συνταξιούχων φώναξε συνθήματα ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάη να πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά η Ανω Βουλή, "Μπούντεσρατ", όπου έχουν την πλειοψηφία τα, κυβερνώμενα από τους Σοσιαλδημοκράτες, ομόσπονδα κρατίδια, τα είχε απορρίψει.

Για την έγκριση του πακέτου λιτότητας χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή 337 ψήφοι σε σύνολο 672. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόλις 341 έδρες στη Βουλή και το γεγονός ότι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές είχαν εκφράσει επανειλημμένα ενδοιασμούς για τις κοινωνικές επιπτώσεις του πακέτου, είχε τροφοδοτήσει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.Ετσι, η συγκεκριμένη ψηφοφορία προσέλαβε το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και οδήγησε στην παράκαμψη των επιμέρους ενδοιασμών, συγκεντρώνοντας και στις τέσσερις ψηφοφορίες 341 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα του πακέτου λιτότητας των μέτρων που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια, τη μείωση των αποδοχών στην περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος στο 80% για τις πρώτες 6 εβδομάδες και στο 70% από κει και ύστερα, καθώς και τον περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπεται η αυστηρότερη τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και το "πάγωμά" του στο επίπεδο του περασμένου χρόνου και η μείωση ορισμένων παροχών στην ασφάλιση υγείας και την ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ