Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρονικό μιας συντήρησης

Ενα μοναδικό αρχιτεκτονικό φαινόμενο της αθηναϊκής δημοκρατίας του Περικλή, αλλά και μία μοναδική δουλιά συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης θα γνωρίσουν οι Ιάπωνες, με αφορμή την έκθεση "Παρθενών: Αρχιτεκτονική και Συντήρηση",που θα φιλοξενηθεί (25/9 - 15/10) στο Μουσείο της Οζάκα.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες της Ακρόπολης και του Παρθενώνα στον 19ο και στον 20ό αιώνα, πίνακες του Μανόλη Κορρέ για τη μεθοδολογία της έρευνας, σχέδια των αρχιτεκτόνων Μ. Κορρέ, Π. Κουφόπουλου και Ν. Τογανίδη, σχέδια και υπολογισμό του πολιτικού μηχανικού Κώστα Ζάμπα για τη στατική συμπεριφορά του Παρθενώνα, πίνακες του χημικού μηχανικού Θ. Σκουλικίδη, αλλά και των συντηρητών Ι. Γαλανού, Ι. Δογάνη, Α. Πάνου και Τ. Σκαρή.

Ανάμεσα όμως στα εκθέματα δεσπόζει αντίγραφο της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα, σε φυσική κλίμακα.

Η έκθεση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και τη συνεργασία της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Πανεπιστημίου της Οζάκα.Η ιδέα ανήκει στον καθηγητή και πρόεδρο της ΕΣΜΑ, Χαράλαμπο Μπούρα και αποτελεί προαναγγελία του Διεθνούς Συμποσίου "Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Οζάκα και την Αθήνα",που θα γίνει από 6 - 8/10 στο Επιστημονικό Κέντρο Πληροφοριών του Πανεπιστημίου της Οζάκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ