Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Το εκλογικό αποτέλεσμα πέρασε στην ιστορία. Η διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη έχει ορισμένα νέα θετικά ποιοτικά στοιχεία που η ανάδειξή τους και η αξιολόγησή τους έχει μεγάλη σημασία για τη δράση του λαϊκού κινήματος, την πιο αποφασιστική παρέμβαση στις εξελίξεις, στην πορεία του λαού και του τόπου από δω και μπρος.

Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι η πτώση του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πτώση που εκφράζει τη δυσαρέσκεια, τη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην πολιτική του δικομματισμού.

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, είναι μειοψηφία στο λαό. Καρπώνεται την αυτοδυναμία ελέω εκλογικού νόμου. Η ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα δεν εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του, ούτε την εν λευκώ ανάθεση εφαρμογής ττης πολιτικής του. Πολύ περισσότερο, που η πτώση του σε σχέση με το 1993 και σε ψήφους και σε ποσοστό δείχνει δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, διαμαρτυρία, τιμωρία, στην πολιτική του.

Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, μια αρχή έκφρασης αμφισβήτησης και στην απόλυτη εμπιστοσύνη και στην απόλυτη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, που στην πορεία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να γίνεται βήμα αμφισβήτησης συνολικά της πολιτικής ενσωμάτωσης στο σύστημα, και απεγκλωβισμού δυνάμεων. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των δυνάμεων της ΝΔ και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που από την πτώση της δύναμης του κυβερνητικού κόμματος όχι μόνο δεν καρπώθηκε ο άλλος πόλος του δικομματισμού αλλά μειώθηκε.

***

Το πιο σημαντικό ποιοτικό στοιχείο είναι η άνοδος του ΚΚΕ. Ανοδος που εκφράζει όχι απλά διαμαρτυρία ή τιμωρία του δικομματισμού, αλλά συνειδητή αντίσταση απέναντι στην πολιτική που υπηρετεί το πολυεθνικό κεφάλαιο, διάθεση για πάλη στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής, που σε τελευταία ανάλυση σημαίνει ενίσχυση του πόλου λαϊκής συσπείρωσης και αντεπίθεσης.

Η δύναμη του ΚΚΕ είναι η δύναμη του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού πόλου, του αντίβαρου στην πολιτική διαχείρισης του συστήματος.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που, αντιπαλεύοντας ουσιαστικά το δικομματισμό, αποκαλύπτοντας τις εφεδρείες του και με την εναντίωσή του στην πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών, ενισχύθηκε.

Αυτό δείχνει ότι αυξάνεται το τμήμα των λαϊκών μαζών που συνειδητοποιεί την ανάγκη και τη δυνατότητα της ταξικής πάλης, ως μονόδρομου για τα συμφέροντά του. Κατανοεί ότι είναι προτιμότερη η θυσία και η σκληρή πάλη για ρήξεις με τα μονοπώλια, από την ανοχή στην πιο σκληρή μιζέρια του ζυγού της άρχουσας τάξης και τη ζωή της εξαθλίωσης.

Είναι παρακαταθήκη που συμβάλλει στο άμεσο μέλλον στον πολλαπλασμό δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων, αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική, που απαιτούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και τα μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα. Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, μπορεί η διαμαρτυρία, η αγανάκτηση να μετατρέπονται σε συνειδητή πολιτική εναντίωσης στο δικομματισμό της όποιας μορφής και στην πολιτική που εφαρμόζει. Να απεγκλωβίζονται δυνάμεις από τα πλοκάμια του και να δυναμώνει το ρεύμα της συσπείρωσης και του μετώπου ρήξης με το κατεστημένο. Δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης της ταξικής πάλης, έτσι ώστε όχι μόνο να μειώνεται η δύναμη των κομμάτων του κατεστημένου, αλλά να δυναμώνει το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αντίβαρο.

***

Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ, η αύξησή της, επιβεβαιώνει δυο βασικούς παράγοντες που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και επιδρούν θετικά στην άνοδο της επιρροής του. Το Κόμμα αυξήθηκε σημαντικά, και συγκριτικά με άλλους χώρους στις εργατογειτονιές, στις παραδοσιακά αριστερές περιοχές, κέρδισε δυνάμεις με την πολιτική του στα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αγώνων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι εργατικοί δήμοι της Β Περιφέρειας της Αθήνας και του Πειραιά, η Θεσσαλία με τις αγροτικές κινητοποιήσεις κλπ. όπου ξεπέρασε και το ποσοστό των ευρωεκλογών. Είναι οι χώροι που η ιστορία, η ασίγαστη δράση του Κόμματος, σε συνδυασμό με την ανάδειξη και μαζική πάλη για λύσεις στα προβλήματα, διαφοροποιούν και ωριμάζουν ταξικά τις συνειδήσεις, απεγκλωβίζουν δυνάμεις και δίνουν τη δυνατότητα στο λαό να συνδέει την Αριστερά με ρήξεις και ανατροπές, και όχι με τα κάλπικα περιτυλίγματα του εκσυγχρονιστικού προφίλ του ΣΥΝ.

Η εκλογική δύναμη των υπόλοιπων κομμάτων εκφράζει, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε κόμμα και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, μια τάση διαμαρτυρίας. Ο ΣΥΝ ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, συσπείρωσε κυρίως τμήματα του πληθυσμού που η κοινωνική τους θέση, τα συμφέροντά τους, βολεύονται και στα πλαίσια του συστήματος και δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ρήξεων με τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Διοχετεύουν τη διαμαρτυρία τους στον ΣΥΝ, δικαιολογώντας την αυταπάτη τους ότι θα φρενάρουν το δικομματισμό στον αντιδραστικό αντιλαϊκό του κατήφορο, ή θα συμβάλουν σε κυβερνητικές λύσεις που θα βελτιώνουν το σύστημα.

Το ΔΗΚΚΙ, με τη φραστική αντίσταση στη συντήρηση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, με την προβολή ανώδυνων αντιπαραθέσεων στα μεγάλα συμφέροντα, με αρκετή δοση λαϊκισμόύ, κατάφερε να συσπείρώσει ένα μέρος της δυσαρέσκειας λαϊκών στρωμάτων ου δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν το βάθος των αιτιών των προβλημάτων και την ανάγκη σκληρών συγκρούσεων για τη λύση τους.

***

Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι η νέα σελίδα που ανοίγει για το λαϊκό κίνημα μπορεί να αξιοποιηθεί από το λαό, μόνο με τη "σφήνα" της δύναμης του ΚΚΕ στον "αρμό" της όποιας μορφής δικομματισμού. Με την προώθηση της δυναμικής της πολιτικής του μέσα στο εργατικό κίνημα, έτσι ώστε αυτή η δυναμική να μπολιάζει τους νέους αναπόφευκτους αγώνες με αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Ηδη ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε ανοιχτή παρέμβαση για την κυβέρνηση στην κατεύθυνση υλοποίησης των απαιτήσεών του, μέσω της αταλάντευτης γοργής υλοποίησης του προγράμματος "σύγκλισης". Το λαϊκό κίνημα πρέπει να 'ναι σε ετοιμότητα, ώστε να παρέμβει καταλυτικά πριν ο καταιγισμός των νέων μέτρων χτυπήσει αλύπητα. Η χαραμάδα που άνοιξε μπορεί να φωτίσει το δρόμο του λαϊκού μετώπου της αντεπίθεσης.

Στέφανος Λουκάς

Το ΚΚΕ είναι η πολιτική δύναμη που, αντιπαλεύοντας ουσιαστικά το δικομματισμό, αποκαλύπτοντας τις εφεδρείες του και με την εναντίωσή του στην πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών, ενισχύθηκε


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ