Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΛΑΪΚΗ "ΣΦΡΑΓΙΔΑ"

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, όσο κι αν γίνεται φιλότιμη προσπάθεια να αναλυθούν όπως βολεύει τους "βολεμένους" της καθεστηκυίας τάξης, είναι αναγνώσιμα και από εκείνους, που δε διαβάζουν με τα ματογυάλια της συντήρησης και της παραπλάνησης. Γι' αυτό και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την "καταμέτρηση" της κάλπης, δεν είναι εύκολο να παραποιηθούν ή, ακόμα περισσότερο, να καταχωνιαστούν στο βασίλειο της αποσιώπησης.

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τα αποτελέσματα της 22 του Σεπτέμβρη, είναι το άνοιγμα της "χαραμάδας" για θετικές διεργασίες σε κοινωνικό, πρώτα και κύρια, αλλά και πολιτικό επίπεδο. Δυνατότητα, που αναμφισβήτητα εκφράζεται μέσα από τη μείωση της δύναμης του δικομματισμού. Η πτώση του τελευταίου είχε ως κατάληξη, τα ποσοστά των δυο εταίρων να κινηθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του '80, την εποχή του "θεριέματος" του γαλαζοπράσινου διπόλου. Αξιοσημείωτο είναι πως τούτη τη φορά φάνηκε να μη λειτουργεί, όπως τουλάχιστον θα ήθελαν οι κατασκευαστές του, ο μηχανισμός των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δηλαδή, την ώρα που η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειωνόταν και σε ποσοστά και σε ψήφους, η ΝΔ όχι μόνο δεν καρπωνόταν τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά υφίστατο και αυτή αποδοκιμασία από το εκλογικό σώμα, μεγαλύτερη από εκείνη των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Σκόπιμο θα ήταν, λοιπόν, σε όσους πανηγυρίζουν για το 41,5% του ΠΑΣΟΚ - το χαμηλότερο κυβερνητικό ποσοστό της μεταπολίτευσης - και για την "αντοχή του δικομματισμού" συνολικά, να τεθεί το εξής απλό ερώτημα: Τι έχουν να πουν για τους επιπλέον 600.000 (!) ψηφοφόρους, που γύρισαν την πλάτη στα δυο κόμματα, συγκριτικά με τις εκλογές του 1993;

Κάθε προσπάθεια υπεκφυγής στο παραπάνω ερώτημα δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Η πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρώτα και κύρια αποτελεί έκφραση της αντίθεσης πλατιών κοινωνικών στρωμάτων στην ακολουθούμενη πολιτική. Είναι προϊόν της γενικευμένης δυσαρέσκειας, που προκαλεί η νεοσυντηρητική αναλγησία σε όλες τις αποχρώσεις της. Και μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως αυτοί είναι οι πολίτες, που την περασμένη Κυριακή δεν υπέκυψαν στο δίλημμα του "μικρότερου κακού", όχι γιατί δεν τέθηκαν τέτοια διλήμματα, αλλά γιατί πλέον το "μικρότερο κακό" έχει αποδειχτεί τόσο κακό όσο το "μεγαλύτερό του". Είναι αυτοί, που απέρριψαν και καταδίκασαν και την οχτάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Σημίτη, και συνολικά την τρίχρονη διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, και τη νωπή στη μνήμη τρίχρονη διακυβέρνηση της ΝΔ. Και τούτο, γιατί υπάρχουν πολλοί ακόμη, που είναι και αυτοί δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι, αλλά την τελευταία στιγμή υπέκυψαν στα ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα. Υπέκυψαν στον ορυμαγδό του αποπροσανατολισμού και της μονόπλευρης "ενημέρωσης" των "παραθύρων" της τηλε-τύφλωσης.

***

Ο απεγκλωβισμός σημαντικού αριθμού εργαζόμενων από τις μυλόπετρες του δικομματισμού δεν μπορεί παρά να σηματοδοτήσει εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ηδη, στο πολιτικό επίπεδο, αμέσως με την έλευση της "επόμενης μέρας", βιώνουμε τα μεθεότρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα και η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Μια εικόνα που δεν έχει να κάνει μόνο, ή κυρίως, με τις φιλοδοξίες των επιμέρους προσώπων να καταλάβουν την αρχηγική καρέκλα, όσο με την αδυναμία της πολιτικής και των συμφερόντων, που πρεσβεύει η ΝΔ, να "κερδίσουν" την εμπιστοσύνη τόσο των λαϊκών στρωμάτων, όσο και (εδώ είναι το οδυνηρότερο για αυτήν) της ολιγαρχίας. Πολύ περισσότερο, που η κρίση φυσιογνωμίας της ΝΔ πολλαπλασιάζεται από τη ραγδαία μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και την ανακήρυξή του σε υπ' αριθμόν ένα εκπρόσωπο των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ πολύ απέχει από τη "ρόδινη" εικόνα, που πλασάρουν οι σεναριογράφοι των ρετρό του τύπου "να μια αγαπημένη οικογένεια"... Ο αποκλεισμός ομάδων και τάσεων από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που ακολούθησε τον αποκλεισμό εσωκομματικών αντιπάλων του Κ. Σημίτη από τη Βουλή, σε συνδυασμό με τις πρώτες "μπαρουτιές", που συνόδεψαν την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης, συνιστούν το πρώτο μετεκλογικό "λίπασμα" για την ανακύκλωση μιας κρίσης που υποβόσκει.

***

Τα παραπάνω οδηγούν το δικομματισμό μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο στοίχημα. Με καταγραμμένη τη χαμηλότερη διεισδυτικότητα, που είχε ποτέ στα λαϊκά στρώματα, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην εκτέλεση και υλοποίηση των πλέον αυταρχικών και αντιλαϊκών εντολών της ολιγαρχίας. Θα πρέπει να προωθήσει μέτρα της πλέον αφτιασίδωτης υποτέλειας των τελευταίων δεκαετιών. Οι χτεσινές υποδείξεις του ΣΕΒ - μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές - με τις οποίες οι βιομήχανοι υπενθύμιζαν τις κυβερνητικές υποχρεώσεις για κοινωνικό "ταρακούνημα", σύνταξη προϋπολογισμού "σταθεροποίησης", απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", τσάκισμα των "κεκτημένων" εργασιακών δικαιωμάτων κλπ., σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αμερικανογερμανικές "βόμβες" ενάντια στην Ελλάδα (με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Αγκυρας), δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που το επόμενο διάστημα θα ριχτεί μεγάλο βάρος, ώστε, με τα φληναφήματα περί "Κεντροαριστεράς" και την ενίσχυση των δεκανικιών του δικομματισμού, να ορθωθούν ισχυρά αναχώματα απέναντι στην αναπόφευκτη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αναχώματα που θα συνεχίσουν να υποδύονται την Αριστερά εντός και εκτός Βουλής, ώστε να ελεγχθούν οι εξελίξεις στο δεύτερο επίπεδο, το κοινωνικό.

Ο ελληνικός λαός έχει, λοιπόν, πολλούς και ορατούς λόγους, για να επαγρυπνά, αλλά και να εγκαταλείψει, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς, το δικομματικό εναγκαλισμό. Πρέπει να είναι προετοιμασμένος, ώστε να αντιμετωπίσει τα όσα σχεδιάστηκαν πριν από τις εκλογές εναντίον του και τώρα έφτασε η ώρα της εφαρμογής τους. Εχει κάθε λόγο να δώσει τις δικές του μάχες, κρίνοντας και απορρίπτοντας τις δήθεν αριστερές, ανώδυνες και υποταγμένες στο σύστημα, δυνάμεις του συμβιβασμού. Ο ελληνικός λαός έχει, τελικά, κάθε λόγο και σημαντικές δυνατότητες, ώστε οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος να έχουν τη δική του σφραγίδα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Ο ελληνικός λαός έχει πολλούς και ορατούς λόγους, για να εγκαταλείψει, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς, το δικομματικό εναγκαλισμό και να δώσει τις δικές του μάχες, απορρίπτοντας τις δήθεν αριστερές, ανώδυνες και υποταγμένες στο σύστημα, δυνάμεις του συμβιβασμού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ