Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Στις χωματερές χιλιάδες τόνοι σταφύλια!

Οι αμπελοκαλλιεργητές καταστρέφουν την παραγωγή τους, αφού οι εξαγωγές έγιναν ασύμφορες

Στις χωματερές καταλήγει η φετινή παραγωγή των σταφυλοπαραγωγών του Παγγαίου Καβάλας λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά κύρια μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Στη διεθνή αγορά του Μονάχου οι Ελληνες παραγωγοί έπαιρναν τιμές κόστους, ενώ τα μεταφορικά καθιστούν ουσιαστικά τις εξαγωγές ασύμφορες, σε σχέση με τις τιμές απόσυρσης. Μέχρι στιγμής - κι ενώ είναι μόνον η αρχή - έχουν καταστραφεί στις χωματερές 4.000 τόνοι σταφύλια ποικιλίας Βικτώρια, για τα οποία οι αμπελοπαραγωγοί πληρώνονται 40-41,5 δρχ. το κιλό.

Από τη φετινή παραγωγή σταφυλιών του Νομού Καβάλας, που υπολογίζεται σε 75 - 80.000 τόνους, έχουν εξαχθεί μόνο 7.000 τόνοι, με τιμές που δεν ξεπερνούν το ένα μάρκο. Μ' αυτές τις τιμές, στα χέρια του παραγωγού δεν έφθαναν ούτε 50 δραχμές το κιλό και έτσι η πούληση των σταφυλιών γινόταν ασύμφορη. Προκειμένου όμως να μείνουν απούλητα τα σταφύλια και να χάσουν ακόμα και τα έξοδα παραγωγής, οι αγρότες αναγκάζονται να θάβουν τον κόπο τους για να ξεπληρώσουν δάνεια, φυτοφάρμακα και καύσιμα. Κερδισμένοι δηλαδή για μια ακόμη χρονιά θα είναι οι μεγαλέμποροι, οι τράπεζες και οι βιομήχανοι που επωφελούνται από την απελευθέρωση της αγοράς και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ (ΓΚΑΤΤ - ΚΑΠ). Αντίθετα οι παραγωγοί αναγκάζονται ξανά να χρεωθούν για να επιβιώσουν και αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνονα ξεπουλήσουν και να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Η κατάσταση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς από την περασμένη εβδομάδα, που ξεκίνησαν και οι εξαγωγές της ποικιλίας ροζακί, δεν υπήρξε αύξηση των εξαγωγών, είτε γιατί η αγορά είναι κορεσμένη είτε γιατί οι τιμές δεν είναι προσιτές στους καταναλωτές. Αβοήθητοι ακόμη μια χρονιά οι Ελληνες παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν στις ευρωπαϊκές αγορές τους Ιταλούς, Γάλλους και Ισπανούς οι οποίοι μπορούν και προσφέρουν καλής ποιότητας προϊόντα, χωρίς να αντιμετωπίζουν και το τεράστιο κόστος μεταφοράςπου αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αμπελουργοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ