Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΑ
Κοινοτικό "ψαλίδι" στα πριμ

Νέα πρόταση, για την αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στα καπνά, ετοιμάζουν τα επιτελεία της Κομισιόν

Νέα πρόταση για την αναθεώρηση, προς το χειρότερο, του καθεστώτος που ισχύει από το 1992 στον τομέα του καπνού, ετοιμάζεται αυτό το διάστημα στα επιτελεία των Βρυξελλών και η αρχή θα γίνει με "ψαλίδισμα" των πριμ που παίρνουν οι καπνοπαραγωγοί.

Η Κομισιόν, μετά την καταστροφική αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού το 1992, που έγινε στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, έχει βάλει μπρος τις διαδικασίες για να "ξαναμεταρρυθμίσει" το καθεστώς στα καπνά, από την επόμενη εμπορική περίοδο 1997/98. Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, αναμένεται να ανακοινωθεί νέα πρόταση στο αμέσως επόμενο διάστημα (το πιο πιθανό μέσα στον Οκτώβρη) με βάση την οποία το ύψος του πριμ θα καθορίζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καπνού. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση για τα καλύτερης ποιότητας καπνά (Α' κατηγορία), αλλά ότι από τα "παγωμένα" πριμ που καταβάλλονται από το 1992, θα μειωθούν δραστικά τα ποσά που θα δίνονται για τα καπνά Β' και Γ' κατηγορίας. Το πιο πιθανό σενάριο, είναι, να δίνεται το 80% του πριμ σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες και το υπόλοιπο 20% να μοιράζεται ανάλογα με την ποιοτική διαβάθμιση των καπνών, πράγμα που θα διαπιστώνεται από τις εμπορικές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί. Στα πλαίσια αυτά επίσης, είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και το ειδικό πριμ του 10%. Το σίγουρο όμως είναι, ότι αν περάσει μια τέτοια πρόταση, τότε οι καπνοπαραγωγοί θα υποστούν και νέα μείωση του εισοδήματός τους.

Τα επιτελεία της Κομισιόν, πάντως, με άλλοθι την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής καπνού, αυτό που κάνουν στην ουσία, είναι, να εξοικονομήσουν πόρους και από τα κονδύλια που δίνονται για τα πριμ στα καπνά, στο όνομα της δημοσιονομικής "λιτότητας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ανοίξουν το δρόμο για την ασύδοτη "δράση" των καπνεμπόρων. Το τελευταίο θα γίνει, αφού την ποιοτική διαβάθμιση στα καπνά θα την κάνουν ουσιαστικά οι καπνέμποροι και έτσι θα μπορούν, με τις ευλογίες της Κομισιόν, να εκβιάζουν τους παραγωγούς και να αγοράζουν τζάμπα τα καπνά.

Ακόμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην επερχόμενη νέα πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ για τον καπνό, σε καμία περίπτωση δε θα γίνεται λόγος για αύξηση της εθνικής ποσόστωσης (126.700 τόνοι) που επιβλήθηκε το 1992 και να δοθούν νέες άδειες καλλιεργειών, κυρίως σε νέους αγρότες. Το ίδιο ισχύει και για την επαναφορά του καθεστώτος παρέμβασης που υπήρχε πριν το 1992 και έδινε σημαντικές λύσεις κατά την αγοραπωλησία των καπνών, καθώς και για το θέμα της επαναφοράς της εξαγωγικής επιδότησης(RESTITUTION).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ