Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Νέα στρατεύματα... υπό προϋποθέσεις

ΜΠΕΡΓΚΕΝ.-

Νέα στρατεύματα στη Βοσνία υπό προϋποθέσεις σκέφτονται να στείλουν οι ΗΠΑ και Ρωσία. Οι δηλώσεις του Αμερικανού και Ρώσου υπουργού Αμυνας κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους για την ανάληψη νέου ρόλου στη συγκεκριμένη περιοχή των Βαλκανίων, όπως τουλάχιστον φάνηκε χτες στη διάρκεια της διάσκεψης των ΝΑΤΟϊκών χωρών στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Οπως, λοιπόν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, η Ουάσιγκτον θα κρατήσει ορισμένα στρατεύματα στη Βοσνία μόνον εάν οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποφασίσουν με σαφήνεια ότι η αμερικανική συμμετοχή σε μία μελλοντική δύναμη είναι "αναγκαία και κατάλληλη". Για μία ακόμη φορά ο Πέρι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναλάβουν από τώρα μία νέα δέσμευση στο πλαίσιο των πολυεθνικών στρατευμάτων (εξαιτίας των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοέμβρη), ενώ υπογράμμισε πως "εάν υπάρξει μία συνεχή στρατιωτική εμπλοκή στη Βοσνία, τότε θα πρέπει να αναμειχθεί και η Ρωσία".

Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ροντιόνοφ, άδραξε την "ευκαιρία" για να δηλώσει, μετά την άφιξή του στο Μπέργκεν, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αρχίσει αμέσως διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο αποστολής μιας νέας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία μέσα στον ερχόμενο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ