Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα πρώτα θύματα των μέτρων λιτότητας

Πάνω από 220.000 εργάτες θα είναι από τους πρώτους που θα "γευτούν" τις συνέπειες των μέτρων της κυβέρνησης

ΒΟΝΝΗ.-

Τις συνέπειες του "πακέτου λιτότητας" θα υποστούν από την άλλη βδομάδα οι 220.000 εργαζόμενοι στα διάφορα εργοστάσια της "Daimler - Benz", ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις της Γερμανίας θα ακολουθήσουν αυτό το "παράδειγμα". Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτώβρη θα μειωθούν οι καταβολές στους εργαζόμενους, σε περίπτωση ασθένειας, στο 80% του κανονικού, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις των συλλογικών συμβάσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης, Γίργκεν Σρεμφ, παρουσιάζοντας την απόφαση στους δημοσιογράφους, υποστήριξε πως "δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών...". Λίγη ώρα αργότερα η "Siemens", με περίπου 200.000 εργαζόμενους στη Γερμανία ανακοίνωσε τη λήψη της αντίστοιχης απόφασης.

Στο μεταξύ, όμως, τα εργατικά συνδικάτα προειδοποίησαν πως αν εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος, θα υπάρξουν απεργίες στις επιχειρήσεις αυτές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πιέσεις για την αποδοχή των όρων της εργοδοσίας, λόγω του κινδύνου των απολύσεων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εργοστασιακής μονάδας "Mercedes - Benz" στο Κάσελ: Το Εργοστασιακό Συμβούλιο αποδέχτηκε για τους 2.800 εργαζομένους της μείωση των μισθών κατά 5%, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το "πακέτο λιτότητας" εγκρίθηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο πριν δύο βδομάδες περίπου. Το τμήμα του πακέτου λιτότητας των μέτρων που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια, τη μείωση των αποδοχών στην περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος στο 80% για τις πρώτες 6 βδομάδες και στο 70% από κει και ύστερα, καθώς και τον περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπεται η αυστηρότερη τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και το "πάγωμά" του στο επίπεδο του περασμένου χρόνου και η μείωση ορισμένων παροχών στην ασφάλιση υγείας και την ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Πάντως, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία "Mercedes - Benz" ξεκίνησαν διάφορες διαμαρτυρίες, απαντώντας έτσι στην απόφαση της επιχείρησης να περικόψει 20% των αποδοχών σε περίπτωση ασθενείας.

"Αυτή είναι μόνο η αρχή", τόνισε ο Χέλμουτ Λενς, επικεφαλής των επιτροπών εργασίας της "Mercedes - Benz". Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι "ντροπή" ότι η επιχείρηση αυτή αποφάσισε να ανοίξει το δρόμο για να ανατρέψει τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ