Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Τεταμένη κατάσταση
  • Αρματα μάχης και στρατιωτικές μονάδες ενάντια στους διαδηλωτές
  • Μαζικές συλλήψεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. Μάσιν). -

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Αρμενία, μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης, που διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Αρματα μάχης, τεθωρακισμένα και στρατιωτικές μονάδες, οπλισμένες με αυτόματα "Καλάσνικοφ", απέκλεισαν χτες την κεντρική πλατεία, ενώ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Λεβόν Τερ - Πετροσιάν, απαγόρευσε σήμερα κάθε δημόσια συγκέντρωση και εκδήλωση διαμαρτυρίας και απείλησε με τιμωρία όλους τους "προβοκάτορες", στους οποίους επέρριψε την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια.

Στο μεταξύ, η αρμενική Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως χτες το πρωί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 8 μέλη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του Βάζγκεν Μανουκιάν, συνελήφθησαν μετά την ομιλία του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας αυτής. Ωστόσο, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε χτες το απόγευμα ότι ο Μανουκιάν τελικά δε συνελήφθη, αλλά κρύβεται κάπου στην Αρμενία και σχεδιάζει τη φυγή του από τη χώρα.

Η αρμενική Βουλή αποφάσισε χτες, μετά τη συνεδρίασή της, την άρση της ασυλίας των οχτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να κινηθεί εναντίον τους η διαδικασία για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Μετά τα προχτεσινά βίαια επεισόδια, ο εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον των οχτώ βουλευτών την κατηγορία ότι οργάνωσαν απόπειρα για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σεβόντια", οι αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης είχαν συναντήσεις με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως, οι αντιδράσεις τους ήταν κάπως "ψυχρές".

Τα επεισόδια ξέσπασαν την Τετάρτη, όταν χιλιάδες οπαδοί του εθνικιστή Μανουκιάν άρχισαν να επιτίθενται στο κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Στο τέλος εισέβαλαν στο κτίριο και ξυλοκόπησαν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας, καταγγέλλοντας παράλληλα πως υπήρχαν παρατυπίες κατά τις προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν τον Τερ - Πετροσιάν. Κατά τις συγκρούσεις, η Αστυνομία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, προκαλώντας πολλούς τραυματισμούς, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός.

Πάντως, οι διεθνείς παρατηρητές υποστήριξαν πως πράγματι υπήρξαν κάποιες παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, αλλά τόνισε πως δεν τις θεωρούν σημαντικές, ώστε να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Από τη μεριά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γκλιν Ντέιβις, κατήγγειλε την ενέργεια της αντιπολίτευσης να εισβάλει στο κτίριο της Βουλής, ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι παρατηρητές επισήμαναν "σοβαρές παρατυπίες" κατά τις εκλογές της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ