Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS για το Παζάρ Χαμάμ

Τις αρχές του Χάρτη της Βενετίας,δηλαδή του κύριου Καταστατικού Χάρτη Προστασίας του Μνημείων απέστειλε, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙΚΟΜΟΣ). Σημείο αναφοράς της ανακοίνωσης είναι οι εργασίες του δήμου στον περιβάλλοντα χώρο του Λουτρού της Αγοράς (Παζάρ Χαμάμ) στα Λουλουδάδικα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "σύμφωνα με το Χάρτη της Βενετίας στην προστασία του μνημείου περιλαμβάνεται και η προστασία του περιβάλλοντα χώρου. Στην περίπτωση, μάλιστα, που το αυθεντικό περιβάλλον έχει καταστραφεί, κάθε νέα κατασκευή ή διαμόρφωση θα πρέπει να σέβεται την υπόσταση, τη φυσιογνωμία, το χαρακτήρα και τη θέση του μνημείου".

Το μνημείο "είναι του 15ου αι. χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο που χρήζει ειδικής προστασίας. Το αν πρόκειται για οθωμανικό και όχι π.χ. για βυζαντινό, δεν έχει σημασία τόσο για την ελληνική νομοθεσία όσο και για τη διεθνή. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει για κάθε ρωμαϊκό, ενετικό, φραγκικό κ.ο. κ. μνημείο, που βρίσκεται στα όρια του ελληνικού κράτους".

Η ανακοίνωση καταλήγει, καλώντας τους αρμόδιους να διακόψουν οποιαδήποτε εργασία στον περιβάλλοντα χώρο του Λουτρού της Αγοράς και να προβούν σε άμεση καθαίρεση όλων των μέχρι τώρα αυθαίρετων έργων που εκτελέστηκαν καθ' υπέρβαση της γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ