Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
+1,1%

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Ο τίτλος, όπως και το περιεχόμενο του σημερινού σημειώματός μου ενδέχεται να προκαλέσουν την ειρωνεία εκείνων, που επιδίδονται (ή έχουν αποδεχθεί παθητικά, θύματα ήδη των προηγουμένων) στον επηρεασμό ευρύτερων λαϊκών μαζών με οποιεσδήποτε και οσοδήποτε απατηλές (αρκεί να τους εξυπηρετούν) μεθόδους αποπροσανατολισμού και ύπνωσης των ανθρώπων. Εχοντας επιδιώξει και επιτύχει να θρονιαστούν στην εξουσία (οι εναλλαγές σ' αυτήν, από ομοειδείς στο βάθος ομάδες, είναι μια από τις απατηλές μεθόδους που χρησιμοποιούν), και ξέροντας ότι, για να το επιτύχουν αυτό, έπρεπε και πρέπει να κερδηθούν "πάση θυσία" μεγάλες πλειοψηφίες, έχουν εθισθεί στα ποσοτικά μεγέθη, ώστε να βλέπουν μάλλον με ειρωνεία ότι το ΚΚΕ, στις εκλογές αυτές, μπόρεσε να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους, πάντως σ' ένα χαμηλό ποσοστό.

Ναι, συμβαίνουν παράδοξα, κατ' αρχήν μη αναμενόμενα πράγματα στη ζωή. Με εκείνους που θέλουν (κι ότι το θέλουν το απέδειξαν επανειλημμένα, προσφέροντας και την ίδια τη ζωή τους) το καλό των πολλών, δεν πηγαίνουν οι πολλοί, πηγαίνουν λίγοι. Και αντίστροφα: εκείνοι που δε θέλουν στο βάθος παρά μονάχα το δικό τους καλό, παίρνουν μαζί τους και τους πολλούς. Ηδη σ' αυτή την αντίφαση ή αντινομία ενυπάρχει μια χυδαιότητα, η οποία και διαμορφώνει μιαν ανάλογα χυδαία αντίληψη για την ποσότητα. Με τον κίνδυνο να θεωρηθώ πως έχω αριστοκρατικές ιδέες και τάσεις παρατηρώ ότι, στην ιστορία, το ποσοτικό μέγεθος, αυτό που κανονικά είναι αναγκαίο για την πρόοδο, είναι αναγκαία προϋποτιθέμενη κινητήρια δύναμη, καταντάει παράγοντας στασιμότητας, εμμονής σε σχήματα και τρόπους ζωής, που δοκιμασμένα δεν ευνοούν τη ζωή των ίδιων των μεγάλων πλειοψηφιών, που τους στηρίζουν.

Η χυδαιότητα έγκειται στα μέσα, με τα οποία επιτυγχάνεται αυτό και, σε τελευταία ανάλυση, στο γεγονός ότι, σε ένα μεγάλο μέρος των πλειοψηφιών αυτών, η στασιμότητα, η αναπαραγωγή της ίδιας δικής τους δύσκολης και μίζερης ζωής έχει "συνειδητοποιηθεί" ως προοδευτικότητα, ως εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου των μαζών.

Ηθελα σήμερα να εκφράσω τη συγκίνησή μου γι' αυτή την κατάκτηση του 1,1%. Για εκείνους τους εκλεκτούς που το κατόρθωσαν. Εκανα όμως μια παρέκβαση, που κράτησε αρκετά. Θα επανέλθω λοιπόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ