Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σώνει και καλά να συρρικνωθεί!

Κυβέρνηση και Οργανισμός Βάμβακος, μεθοδεύουν την καταβολή ενίσχυσης μόνο για τη μέση στρεμματική απόδοση και όχι για την πραγματική παραγωγή βαμβακιού. Καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα

Εναλλακτικά "σενάρια" για να οδηγηθεί σε συρρίκνωση η βαμβακοκαλλιέργεια, βάζει μπρος η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος και, στην κατεύθυνση αυτή, μεθοδεύει την καταβολή ενίσχυσης μόνο για τη μέση στρεμματική απόδοση και όχι για την πραγματική παραγωγή βαμβακιού.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας αντί να "πατήσουν πόδι" στην ΕΕ για να αλλάξει ο καταστροφικός κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι και να στηρίξουν τους βαμβακοπαραγωγούς (που φέτος θα πάρουν προκαταβολή 183 δραχμές) δίνοντας ενισχύσεις από εθνικούς πόρους, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για περιορίζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια. Ετσι για αρχή, με κινητήριο μοχλό τον Οργανισμό Βάμβακος, πάνε φέτος να καθιερώσουν "πλαφόν" στην ποσότητα βαμβακιού που θα επιδοτείται, αποσκοπώντας να πετύχουν πολλαπλούς στόχους: Να μειώσουν έστω και εικονικά για φέτος την πραγματική παραγωγή βαμβακιού (που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 1.300.000 τόνους) και να δείξουν στην ΕΕ ότι η χώρα μας παράγει 1.220.000 τόνους, που ήταν και η αρχική εκτίμηση που δόθηκε στην Κομισιόν. Η ουσία όμως εδώ είναι ότι αυτές οι μεθοδεύσεις αποσκοπούν καθαρά στο να αναγκαστούν οι αγρότες να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια. Από την άλλη, κόβοντας την επιδότηση σε δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβάκι, που θα πληρωθούν μόνο με την εμπορική τιμή, να πούνε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τις 220 δραχμές τιμή στο βαμβάκι, που υποσχέθηκε προεκλογικά στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός.

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Τις μεθοδεύσεις αυτές του Οργανισμούς Βάμβακος και της κυβέρνησης καταγγέλλει με δήλωσή του στο "Ρ" ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,λέγοντας: "Πληροφορηθήκαμε ότι η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος απέστειλε στα κατά τόπους γραφεία, τη μέση παραγωγή κατά στρέμμα την οποία μπορεί να πουλήσει με επιδότηση. Με βάση αυτό, επισημαίνουμε κατ' αρχήν, ότι η εκτίμηση της μέσης στρεμματικής απόδοσης έγινε μέσα από τα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα, χωρίς την επιτόπια εκτίμηση από τους γεωπόνους του Οργανισμού. Το βασικό όμως είναι ότι επιδιώκουν, με αυτόν τον τρόπο, να μην ξεπεράσει η παραγωγή που θα επιδοτηθεί τους 1.220.000 τόνους που είναι και η εκτίμηση που δόθηκε στην ΕΕ και η οποία είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το μέσο όρο των πέντε προηγούμενων χρόνων, απ' όπου και έγιναν και οι υπολογισμοί, ενώ και η παραγωγή βαμβακιού είναι διαφορετική από κοινότητα σε κοινότητα. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, αν κάποιος παραγωγός ενός χωριού, όπου καθορίστηκε μέση στρεμματική απόδοση 280 κιλά, παράγει για παράδειγμα 300 κιλά, τα επιπλέον 20 κιλά θα τα πουλήσει με την εμπορική αξία, που σήμερα κυμαίνεται στις 100 δραχμές ανά κιλό".

Συνεχίζοντας ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε: "Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η μεθόδευση αυτή είναι σκόπιμη και οδηγεί στον περιορισμό της παραγωγής βαμβακιού και του εισοδήματος των αγροτών. Δείχνει καθαρά την εμμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί όμως, αν ακουστεί η φωνή των αγροτών και οι προτάσεις που έγιναν στα ψηφίσματα των προηγούμενων αλλά και των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων και να δοθούν εθνικές ενισχύσεις σ' όλη την ποσότητα βαμβακιού που θα παραχθεί. Παράλληλα, τα μέτρα ελέγχου να είναι τέτοια ώστε να εξαλειφθούν οι ατασθαλίες και όχι ο υπουργός Γεωργίας να καταγγέλλει διπλοζυγίσματα από τη μία και από την άλλη στη νέα απόφαση για τους ελέγχους (22.000/17.9.96) να μην περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ελέγχου και να αφήνει ασύδοτους τους εκκοκκιστές".

"Το αγροτικό κίνημα - καταλήγει ο βουλευτή του ΚΚΕ - πρέπει να παρέμβει δυναμικά και βάλει φρένο σ' αυτές τις μεθοδεύσεις και να μην επιτρέψει να περάσει η ίδια πολιτική από άλλο δρόμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ