Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμφανή τα προβλήματα παρά την ευφορία

Προσπάθεια συντήρησης του κλίματος των πανηγυρισμών και της νίκης έκανε την πρώτη μετεκλογική βδομάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και το κομματικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, προσπάθεια που βοηθήθηκε και από την εσωκομματική φαγωμάρα που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, πίσω από το κλίμα της ευφορίας που επικρατεί, δεν μπορεί να κρυφτεί ένας προβληματισμός που υπάρχει για τις χαμένες ψήφους (420.000 περίπου), θέμα που απασχόλησε και το Εκτελεστικό Γραφείο σε συνεδρίασή του. Επίσης οι πανηγυρισμοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, οι οποίες μάλιστα εμφανίστηκαν πριν ακόμα συγκροτηθεί η κυβέρνηση. Η άρνηση του Γ. Παπανδρέου, που κάμφθηκε μετά από δημόσια δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, η δυσφορία Αρσένη για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι αιχμές Πεπονή κατά του πρωθυπουργού τη μέρα της παράδοσης στο υπουργείο Υγείας, καθώς και η εμφανής δυσαρέσκεια του Ε. Βενιζέλου από τη δυσμενή του μετάθεση στο υπουργείο Πολιτισμού είναι γεγονότα που τραυμάτισαν "με το καλημέρα" την εικόνα της κυβέρνησης.

Αυτή η εικόνα δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τη νέα κυβέρνηση, καθώς ακολουθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που αρκετά γρήγορα θα παρθούν. Ηδη όσοι τη στήριξαν (ΣΕΒ, Ευρωπαϊκή Ενωση) πιέζουν για τη λήψη άμεσων μέτρων, που πολύ δύσκολα θα περάσουν στην κοινή γνώμη ως "φιλολαϊκά". Ο προϋπολογισμός που καταρτίζεται - κατά δήλωση του Γ. Παπαντωνίου - θα είναι ο πιο δύσκολος, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερες περικοπές. Ηδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια λιτότητας και περικοπών, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν. Τότε σίγουρα το "φιλολαϊκό πρόσωπο" θα αποκαλύψει τον αποκρουστικό και αντιλαϊκό του χαρακτήρα, που έντεχνα κρυβόταν προεκλογικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ