Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
3 Καλπονοθευτικό και παράλογο

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής απέδειξαν, εκτός των άλλων, τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος, αλλά και τον παραλογισμό του. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του εκλογικού συστήματος είναι το χάρισμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο πρώτο κόμμα, χωρίς να έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Στις εκλογές αυτές το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 41,49% πήρε 162 έδρες, δηλαδή το 54% του συνόλου των εδρών. Με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπου το εκλογικό ποσοστό εκφράζεται και σε ποσοστό εδρών, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε 124 - 126 έδρες. Οι επιπτώσεις του εκλογικού συστήματος στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως, όπου γίνεται η σύγκριση του αριθμού των εδρών με το σημερινό σύστημα και το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το άλλο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η μεγάλη πριμοδότηση του πρώτου κόμματος σε βάρος του δεύτερου κατά τη Γ Κατανομή. Ετσι, από τις 24 έδρες που δόθηκαν στη Γ Κατανομή τις 21 πήρε το ΠΑΣΟΚ και τις 3 η ΝΔ. Ομως, αν στη Γ Κατανομή το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με πάνω από 20 έδρες, στην τέταρτη φάση, τη φάση της εξομάλυνσης, το δεύτερο κόμμα "τιμωρείται" με αφαίρεση εδρών προκειμένου να πάρουν τις έδρες του τα μικρότερα κόμματα. Ετσι, στη φάση της εξομάλυνσης η ΝΔ έχασε 19 έδρες (που είχε πάρει στην Α, Β και Γ Κατανομή), από τις οποίες 7 πήρε το ΚΚΕ, 5 ο ΣΥΝ και 7 το ΔΗΚΚΙ.

Με τις διαδικασίες της Γ Κατανομής και της "εξομάλυνσης", το εκλογικό σύστημα χαρίζει στο πρώτο κόμμα, εκτός από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και την άνετη αυτοδυναμία, αφού μεγαλώνει τεχνητά την απόσταση από το δεύτερο.

Ο καλπονοθευτικός χαρακτήρας του συστήματος ολοκληρώνεται με το θεσμό των βουλευτών Επικρατείας, τους οποίους μοιράζονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Οσον αφορά στον παραλογισμό αρκεί να αναφέρουμε την "καραμπόλα" των εδρών στη φάση της "εξομάλυνσης", όπου παρουσιάστηκαν οι εξής τραγελαφικές καταστάσεις: Στην Ημαθία η ΝΔ με ποσοστό 38% δεν παίρνει καμιά από τις 4 έδρες του νομού. Στη Λάρισα το ΚΚΕ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (8,67%) απ' όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, όμως χάνει τη βουλευτική έδρα, ενώ παίρνει έδρα σε όλους τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Το ΚΚΕ πάλι πήρε την έδρα στα Ιωάννινα, όπου είχε από τις μικρότερες αυξήσεις ποσοστού.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα είναι καλπονοθευτικό, όχι μόνο γιατί μέσω των ρυθμίσεών του δημιουργεί πλαστές πλειοψηφίες, αλλά και γιατί χρησιμοποιείται απ' τα μεγάλα κόμματα για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους του μικρότερων κομμάτων, η θεωρία της "χαμένης ψήφου" προς τα μικρότερα κόμματα, είναι δυο επιχειρήματα που προσφέρει το απαράδεκτο εκλογικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ