Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Το λιμάνι της αγωνίας"!

Το γνωστό κύκλωμα ξαναχτύπησε στο λιμάνι του Ηρακλείου, απομακρύνοντας εργάτη ένα χρόνο από τη δουλιά του! Το ίδιο κύκλωμα γράφει στα "παλιά του τα παπούτσια" δικαστικές αποφάσεις, καθώς και αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας!

Ενα εξοντωτικό πόλεμο έχει εξαπολύσει σε βάρος όσων αρνούνται να συμμορφωθούν με τη βρώμικη δράση του, το κύκλωμα που λυμαίνεται το λιμάνι του Ηρακλείου και γενικότερα το χώρο των φορτοεκφορτώσεων. Το τελευταίο χτύπημα του Συνδέσμου Μονίμων Λιμενεργατών Ηρακλείου - "παράρτημα" του κυκλώματος του γνωστού Λεφθεριώτη - δόθηκε στο λιμενεργάτη Ν. Γιαλαμά,πατέρα τριών παιδιών, τον οποίο παρέπεμψε με ψευδείς κατηγορίες στην Επιτροπή Ρυθμίσεως Φορτοεκφορτώσεων Λιμανιού Ηρακλείου (ΕΡΦΛΗ), η οποία και τον "καταδίκασε" σε δωδεκάμηνη απομάκρυνση από την εργασία του!

Ο πόλεμος εναντίον του Γιαλαμά άρχισε πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν μαζί με άλλους συναδέλφους του, κατήγγειλε τις παράνομες μειώσεις εμπορευμάτων στις φορτοεκφορτώσεις πλοίων, που γίνονταν από το Σύνδεσμο προς όφελος των πρακτόρων και των ιδίων, οι οποίοι αποκόμιζαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά σε βάρος και των εργατών.

Ο Γιαλαμάς και τρεις ακόμα συνάδελφοί του, παραπέμπονται στην ΕΡΦΛΗ το Νοέμβρη του '94, με τις κατηγορίες της παρεμπόδισης της ομαλής διεξαγωγής της εργασίας και της... συκοφάντησης του Σωματείου. Τους επιβάλλεται ποινή εξάμηνης απομάκρυνσης από την εργασία τους, την απόφαση αυτή επικυρώνει και ο νομάρχης, για να την ακυρώσει, λίγο αργότερα, με απόφασή του ο τότε υπουργός Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκης,ο οποίος με έγγραφό του ζήτησε την επαναπρόσληψη των τεσσάρων λιμενεργατών. Η απόφαση του υπουργού όμως, πετάχτηκε στα σκουπίδια, από την ΕΡΦΛΗ και το Σύνδεσμο!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργάτες καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα αλλά, στις 28 του Φλεβάρη, τους κοινοποιείται απόφαση του περιφερειακού διευθυντή που επικυρώνει την απομάκρυνσή τους από την εργασία το διάστημα Νοέμβρης '94 - Φλεβάρης '95. Το διάστημα δηλαδή που σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, έπρεπε να επαναπροσληφθούν!

Λίγες μέρες μετά εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα των εργατών στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, η απόφαση του οποίου ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην ασυδοσία της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του δικαστηρίου, τονίστηκε ότι κακώς η Επιτροπή απομάκρυνε τους εργάτες και ότι δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις αγνοώντας τις αποφάσεις του υπουργού. Σαν αποζημίωση το δικαστήριο όρισε ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να καταβάλλει στον κάθε εργάτη 160.000 δραχμές για κάθε μήνα που δεν εργάστηκε.

Η αίτηση ανάκλησης που έκανε ο Σύνδεσμος απορρίφθηκε, καθώς και η αναστολή που ζήτησε για την υλοποίηση της απόφασης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα αυτά.Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η κύρια εργατική αγωγή εκδικάστηκε το Μάη, αλλά το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει απόφαση ακόμα, ενώ οι εργάτες έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Μάρτη του '95 οι εργάτες επέστρεψαν στη δουλιά τους, κάτω από συνθήκες τρομοκρατίας και εκφοβισμού και στις 26 του Σεπτέμβρη φέτος, ο Ν. Γιαλαμάς, δικάζεται και πάλι από την Επιτροπή σε δωδεκάμηνη απομάκρυνση από την εργασία του, αφού κρίθηκε "ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά προς συνάδελφό του και για καταστροφή εμπορεύματος"..!

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την απονομή δικαιοσύνης και καλεί τον υπουργό Εργασίας και τους αρμοδίους να πάρουν επιτέλους θέση στο πρόβλημα. Οπως, σημειώνει, ο Ν. Γιαλαμάς: "Ο αρχιεργάτης Μ. Παπαδάκης,που εμφανίζεται ότι έκανε την έγγραφη καταγγελία προς την Επιτροπή, βάσει της οποίας δικάστηκα, δεν μπορούσε ούτε να τη διαβάσει, όταν του το ζήτησα ενώπιον της Επιτροπής, μιας και είναι αναλφάβητος. Ολοι όσοι με κατηγόρησαν μπροστά στην Επιτροπή, έπεφταν συνέχεια σε αντιφάσεις. Με κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά ήταν ο άλλος συνάδελφος που με έβρισε και μάλιστα έχω καταθέσει και μήνυση εναντίον του για εξύβριση. Οσο για την άλλη κατηγορία ότι προκαλώ ζημιά στο εμπόρευμα, είναι εντελώς ανυπόστατη. Εργάζομαι τόσα χρόνια στο λιμάνι, από κει ζω την οικογένειά μου, για ποιο λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Γιατί δε λένε ότι το μισό φορτίο εκείνη τη μέρα επιστράφηκε γιατί ήταν ήδη κατεστραμμένο; Γιατί κατηγορούμαι μόνο εγώ, αφού δούλευα με 11 ακόμα εργάτες εκείνη την ημέρα; Ολο αυτό το θέατρο είναι καιρός να πάρει ένα τέλος".

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ