Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσοχή στις παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης

Επίκαιρες οδηγίες προς τους καταναλωτές από το Ινστιτούτο Καταναλωτών

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά την παραγγελία και παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης. Ειδικότερα, το ΙΝΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές:

  • Πριν ανάψουν τον καυστήρα να τον καθαρίσουν και να τον ρυθμίσουν έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος. Ο τεχνικός θα πρέπει να δώσει βεβαίωση συντήρησης. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει εξαερισμός σε όλα τα σώματα.
  • Πριν γίνει η παραγγελία πετρελαίου, οι καταναλωτές καλό θα είναι να ρωτήσουν τιμές σε περισσότερες από μία εταιρίες για να βρουν την πιο συμφέρουσα τιμή, αλλά να προσέξουν τις πολύ χαμηλές τιμές που μπορεί να είναι "πονηρές". Καλό θα είναι η προμήθεια να γίνει για πάνω από ένα τόνο, γιατί ορισμένες εταιρίες για παρόμοιες ποσότητες προσφέρουν ευκαιρίες. Για να διαπιστωθεί η ποιότητα του πετρελαίου (εάν είναι νοθευμένο), οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό το χρώμα του, το οποίο πρέπει να είναι κοκκινωπό. Εάν είναι διαφορετικό, π. χ. πράσινο, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Το στάδιο της παραλαβής είναι αυτό κατά το οποίο γίνονται οι περισσότερες "παρασπονδίες". Γι' αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν ογκομετρήσει τη δεξαμενή, ώστε να γνωρίζουν πόσα λίτρα χωράει σε κάθε εκατοστό ύψους. Αυτό βρίσκεται πολλαπλασιάζοντας το μήκος επί το πλάτος. Οταν έρθει το βυτίο, θα πρέπει να πάρουν το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής και μαζί με τον οδηγό του βυτίου να μετρήσουν το ύψος του πετρελαίου και να το σημειώσουν σε ειδική θέση που έχει το τιμολόγιο για να μην υπάρχουν διχογνωμίες. Επίσης, όταν τελειώσει η παροχή πετρελαίου από το βυτίο στη δεξαμενή να περιμένουν πέντε λεπτά τουλάχιστον για να "καθίσει" το πετρέλαιο μέσα στη δεξαμενή. Μετά να μετρήσουν ξανά το ύψους του πετρελαίου και να σημειωθεί στην αντίστοιχη θέση, προκειμένου να βρεθεί η ποσότητα που διοχετεύτηκε. Επειδή οι δεξαμενές μετά την παραλαβή του πετρελαίου παρουσιάζουν μια μικρή διόγκωση ενός ή δύο εκατοστών, η ποσότητα του πετρελαίου θα σταματήσει 1 ή 2 εκατ. από εκεί που θα έπρεπε να σταματήσει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ