Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκάνδαλα που "βρωμάνε"... πετρέλαιο

Το θέμα του λαθρεμπορίου με τα υγρά καύσιμα οργιάζει στην Ελλάδα. Κάποιοι, συχνά - πυκνά, τροφοδοτούν επιλεκτικά ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με επιλεκτικές πληροφορίες, που εξυπηρετούν πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, και έτσι το θέμα έρχεται και επανέρχεται στο φως της δημοσιότητας. Το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων προβάλλεται δεόντως, από τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία επιλέγουν και τροφοδοτούν με αποσπασματικά στοιχεία εκείνοι που παίζουν στο σκοτεινό κύκλωμα πετρελαιοειδών, καθώς και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που άλλοτε είναι λαλίστατοι και άλλοτε λακωνικοί. Και όταν ο κόμπος - στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μεγάλων που ενέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη λαθρεμπορία - φτάνει στο χτένι και πρέπει κάποιος να πληρώσει, τότε παρεμβαίνει η πολιτική ηγεσία και τους ξελασπώνει. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι οι παρακάτω δύο περιπτώσεις, που μας ήρθαν στο νου.

***

Η πρώτη ήταν το 1982, όταν είχε διαπιστωθεί ότι τα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ της οικογένειας Βαρδινογιάννη, επιδιδόταν συστηματικά σε λαθρεμπόριο. Η εμμονή του τότε υπουργού Οικονομικών Μ. Δρεττάκη, να του επιβάλει τα τσουχτερά πρόστιμα και φόρους που πρόβλεπε ο νόμος (περίπου 2 δισ. δραχμές σε αξία 1982), του στοίχισε την αποπομπή του από την κυβέρνηση... διά ραδιοφώνου. Ο επίλογος της υπόθεσης αυτής ήταν να εκδοθεί τον Οκτώβρη του 1982 μια απόφαση, που έβγαζε "λάδι" τους Βαρδινογιάννηδες για το καραμπινάτο σκάνδαλο, που είχε εντοπίσει η Υπηρεσία Πάταξης Δασμοφοροδιαφυγής και η οποία διαλύθηκε, γιατί αποδείχτηκε ενοχλητική για ορισμένους μεγαλοσχήμονες του τόπου.

***

Η δεύτερη περίπτωση, από το χώρο των πετρελαιοειδών, είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του έτους. Πρόκειται για έκθεση προϊσταμένου του τελωνείου Πειραιά - που κάποιοι φρόντισαν να τη δώσουν στο συγκρότημα Λαμπράκη και την πρόβαλε δεόντως το "Βήμα" - σύμφωνα με την οποία, οι εταιρίες κρατικών και ιδιωτικών διυλιστηρίων, αρνούνταν να πληρώσουν στο δημόσιο τέλη υπερημερίας (για αποθήκευση υγρών καυσίμων στους δημόσιους τελωνειακούς χώρους) πάνω από 200 δισ. δραχμές. Οταν, λοιπόν, έφτασε και πάλι ο κόμπος στο χτένι και έπρεπε κάποιοι να πληρώσουν τα κλεψιμαίικα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δημόσια το έπαιξε "Πόντιος Πιλάτος". Στην πραγματικότητα, στο παρασκήνιο, λειτούργησε σαν "άγγελος προστάτης" των τρωκτικών του δημόσιου χρήματος. Αποφεύγοντας να πάρει δημόσια την πολιτική ευθύνη, παρέπεμψε το φάκελο με τα απλήρωτα τέλη υπερημερίας για... γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και όλα πήγαν "μέλι γάλα". Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, την οποία έκανε δεκτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, συντάχθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση να πληρώσουν αυτά που χρωστούσαν, τα διάφορα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος.

***

Είναι ή όχι όλα αυτά που συμβαίνουν, επιβράβευση των "ληστών υπεράνω υποψίας", που ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα είτε με το λαθρεμπόριο και τη δασμοφοροδιαφυγή στο χώρο των πετρελαιοειδών είτε με άλλες μορφές;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παγώνουν» οι λαϊκές οικογένειες (2013-11-21 00:00:00.0)
Ωφελεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις (2001-06-29 00:00:00.0)
Δηκτικοί για τις... ενδεικτικές τιμές (1997-08-27 00:00:00.0)
Χρυσές δουλιές με το... μαύρο χρυσό (1996-07-13 00:00:00.0)
Σκάνδαλο που... βρωμάει πετρέλαιο! (1996-03-08 00:00:00.0)
Σύσκεψη για το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ