Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ωφελεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ακόμα και οι μικρές εταιρίες πετρελαιοειδών αντιδρούν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, οι οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά τους... πολύ μεγάλους

«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγάλων πολυεθνικών και κρατικών εταιριών (ΕΛΠΕ) πετρελαιοειδών, χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιριών Πετρελαιοειδών (ΣΥΝΕΕΠ) το νομοσχέδιο που πρόσφατα δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης με τον τίτλο «Οργάνωση της αγοράς καυσίμων». Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου του νεοϊδρυθέντος συνδέσμου, που αποτελείται από μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών (ΑΡΓΩ, ΚΑΟΪΛ, ΚΜΟΪΛ, ΜΕΝΤΟΪΛ, ΣΑΝΟΪΛ, ΣΙΛΚΟΪΛ), το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχει ως συνέπεια να περιθωριοποιηθούν πολλές ελληνικές εταιρίες πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή.

Οπως επισήμανε ο γραμματέας του Συνδέσμου Π. Μουτόπουλος, «με αυτό το νομοσχέδιο πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν κατ' ουσία μέτρα για την πάταξη της λαθρεμπορίας». Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Μουτόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ποιοι είναι οι λαθρέμποροι καυσίμων, αλλά δεν προτίθεται να τους πατάξει.

Επίσης ειπώθηκε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εξαναγκασμός των μικρών εταιριών να πραγματοποιήσουν χωρίς σκοπιμότητα τεράστιες δαπάνες, προκειμένου να πωλούν το ίδιο ακριβά με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι μικρές εταιρίες θα χάσουν το μερίδιο στην αγορά, μερίδιο που τώρα χάνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Επίσης στην περίπτωση που οι μικρές εταιρίες δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξημένες απαιτήσεις για την αδειοδότησή τους, θα εξαναγκαστούν να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο υπάρχει και ειδική πρόβλεψη και κίνητρα για τη συγχώνευση εταιριών πετρελαιοειδών

Τα ΕΛΠΕ

Πολύ κοντά σε συνεργασία με ομοειδή εταιρία της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η αναζήτηση του «στρατηγικού συμμάχου» έχει επικεντρωθεί πλέον στις ενεργειακές εταιρίες OMV (αυστριακή) MOL (ουγγρική) και PKN - ORLEN (πολωνική), τα μεγέθη των οποίων είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά των ΕΛΠΕ και το είδος της συνεργασίας επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω ανταλλαγής «πακέτου» μετοχών. Το ενδεχόμενο εξαγοράς πακέτου μετοχών από πολυεθνικό κολοσσό φαίνεται να απορρίπτεται από την ηγεσία των ΕΛΠΕ, διότι εκτιμάται ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα λειτουργούσε καταστρεπτικά για τον Ομιλο.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας, θα αφορά όλους τους τομείς, δηλαδή τη διύλιση, την εμπορία, την έρευνα αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βασική επιδίωξη των ΕΛΠΕ είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αφού θεωρείται ότι για την ελληνική αγορά δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πόλεμος» εταιριών και χαράτσια (2006-03-29 00:00:00.0)
Τεράστιες ανατιμήσεις - κέρδη και υπέρογκοι φόροι (2004-11-03 00:00:00.0)
Και άλλη εξαγορά από τα ΕΛΠΕ (2002-10-17 00:00:00.0)
Εμφανίζει το άσπρο - μαύρο στην αγορά καυσίμων (2001-06-08 00:00:00.0)
Αλλαγή επωνυμίας για να πετύχει η μετοχοποίηση (1997-10-31 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε... αποθήκες πολυεθνικών (1996-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ