Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δεν πείθουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ αποκαλύπτει την προσπάθεια παραπλάνησης των Θεσσαλών από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Ανακοίνωση και της Πανθεσσαλικής Επιτροπής για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου

Την επιχείρηση της κυβέρνησης να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των Θεσσαλών, με τις ανέξοδες υποσχέσεις που έδωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Εθν. Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, καταγγέλλει, με παρέμβασή της, η Νομαρχική Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ επισημαίνει ότι οι ελπίδες που επιχείρησε να δώσει το κυβερνητικό κλιμάκιο στους κατοίκους της περιοχής είναι φρούδες και «άνθρακες ο θησαυρός», όπως ακριβώς είχαν προειδοποιήσει οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου. Επισημαίνει, δε, ότι «ακόμα και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα απογοητεύτηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μια παλαιοκομματικού τύπου προσπάθεια, που στόχο είχε να ξεγελάσει το λαού του νομού».

Στη συνέχεια, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τονίζει: «Νομίζουμε ότι δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες, για πολλοστή φορά, των ίδιων έργων, όπως ο Αχελώος, το φράγμα Σμοκόβου, η Κάρλα και από υποσχέσεις για προγράμματα δισεκατομμυρίων οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, πως θ' αρχίσει μία νέα πορεία ανάπτυξης για την περιοχή μας. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχιστεί και νέα δυσβάσταχτα βάρη θα ρίξουν στις πλάτες του λαού και την ίδια στιγμή θα αυξάνουν τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου. Οι τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να σπέρνουν αυταπάτες στο λαό. Ομως, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, δεν πρέπει να ξεγελαστούν, ούτε για μια στιγμή».

Και καταλήγει: «Εμείς καλούμε όλους τους κατοίκους του νομού να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει και στη συνέχεια να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, οι αγώνες της νεολαίας είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο λαός δε σκύβει το κεφάλι, έχει εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, οι αγώνες του θα είναι αποτελεσματικοί. Σ' αυτούς τους ενωτικούς αγώνες, η Οργάνωση του ΚΚΕ, τα στελέχη, μέλη και οπαδοί του Κόμματος θα είναι στην πρώτη γραμμή».

Η ΠΑΣΕ

Την επιχείρηση εξαπάτησης καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, και η Πανθεσσαλική Επιτροπή (ΠΑΣΕ) για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου. Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει «ν' αποφεύγουν οι κυβερνητικοί παράγοντες τις υποσχέσεις και να αναλογιστούν ότι:

  • Η Θεσσαλία, κυριολεκτικά, δοκιμάζεται από τη λειψυδρία.
  • Πρόσφατα σταμάτησε η εκτέλεση των έργων και τελούν υπό διάλυση οι αντίστοιχες εργολαβίες στο φράγμα Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής.
  • 500 οικογένειες από την περιοχή των έργων βρέθηκαν χωρίς δουλιά.
  • Ο σχεδιασμός των έργων (μετά τη σήραγγα) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
  • Ο τρόπος διαχείρισης και διανομής των νερών δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί.
  • Διάφορες οργανώσεις και παράγοντες με την καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού έχουν τη δύναμη να προκαλούν ανεμπόδιστα ακυρωτικές, για το έργο, αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. (Αλήθεια, θα είχαν την ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν ακύρωση και ανατροπή του έργου ή έργων της Ολυμπιάδας του 2004;).
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ - που απουσίαζε από το κυβερνητικό κλιμάκιο - ήδη τοποθέτησε νέες "παγίδες" στη Θεσσαλία, με την ένταξη των περιοχών των έργων στο πρόγραμμα "NATYRA", προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για νέες προσφυγές κατά του έργου.
  • Ολα τα υδατικά έργα στη Θεσσαλία ακυρώνονται ή καρκινοβατούν, παράδειγμα ο Σμόκοβος που συμπλήρωσε 20 χρόνια από τη δημοπράτησή του!!! Αραγε, είναι τυχαία όλα αυτά; (Ακόμα και το αεροδρόμιο και το μετρό της Αθήνας, έργα πολύ σύνθετα και δαπανηρά, έγιναν μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους)».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου τονίζει: «Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να οργανώνει τέτοιου είδους περιοδείες στη Θεσσαλία για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, να σταθεί στο ύψος των δύσκολων για τη Θεσσαλία περιστάσεων, ν' αναδείξει την ιδιαιτερότητα του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, με την άνιση χωρική και χρονική κατανομή του νερού και τον κίνδυνο ερημοποίησης, να χαράξει σοβαρή υδατική πολιτική και όχι να προκαλεί ή να "διαχειρίζεται" εμφύλιες διαμάχες και τοπικιστικούς διχασμούς μεταξύ γειτονικών νομών. Να εξασφαλίσει, σε όλα τα αναγκαία επίπεδα, την απαραίτητη πολιτική βούληση για τη μεταφορά νερού από τον Ανω Ρου του Αχελώου, να εγγυηθεί έμπρακτα την απρόσκοπτη πορεία και χρηματοδότηση των έργων, εκπονώντας, πλέον, ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και παραμερίζοντας τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στα έργα και τελικά να ολοκληρώσει το σχεδιασμό τους.

Καλούμε, επίσης, το λαό της περιοχής, αξιολογώντας σωστά τα δεδομένα του σύνθετου θέματος της λειψυδρίας, να αγνοήσει τις παλαιοκομματικές λογικές των υποσχέσεων και να απαιτήσει, με κάθε μέσο και χωρίς συμβιβασμούς, άμεσες λύσεις για τα υδατικά έργα που απαιτούνται στη Θεσσαλία για το περιβάλλον, αλλά και την ίδια τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ