Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύσκεψη για το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εξυγιάνει το κύκλωμα πετρελαιοειδών, καταλογίζοντας ευθύνες σε τελωνειακούς υπαλλήλους, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες παραμένουν ασύδοτες

Σύσκεψη, με θέμα το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, τη φοροδιαφυγή και τις ενδεχόμενες ευθύνες τελωνειακών υπαλλήλων, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι το λαθρεμπόριο στο χώρο των πετρελαιοειδών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να στερείται σημαντικών ποσών φόρου, οι προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου αυτού από την πλευρά του κράτους έχουν μέχρι σήμερα ουσιαστικά αποτύχει. Από την άλλη πλευρά, θύματα είναι και οι καταναλωτές, καθώς το λαθρεμπόριο και η νοθεία καυσίμων πάνε μαζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη της Δευτέρας πρόκειται να εξεταστούν και συγκεκριμένες περιπτώσεις συμμετοχής τελωνειακών υπαλλήλων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής καυσίμων,ενώ από το περιβάλλον του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, διαρρέει πληροφορίες ότι ο υφυπουργός είναι αποφασισμένος να κινήσει τις διαδικασίες αποπομπής των υπαλλήλων αυτών, αν από τη δικαστική έρευνα αποδειχτεί η συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις.

Συνδικαλιστικοί παράγοντες των τελωνειακών, πάντως, αν και δεν αρνούνται ότι κατά καιρούς έχουν σημειωθεί αξιόποινες πράξεις από μια μεικτή μειοψηφία υπαλλήλων, επισημαίνουν ότι, αν οι προσπάθειες εξυγίανσης του κυκλώματος περιοριστούν σε πειθαρχικές διώξεις, τότε τα αποτελέσματα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ατελέσφορα, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Οπως αναφέρουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα υποδομής των τελωνείων, τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί περαιτέρω, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι πολλά τελωνεία λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει μεν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αρνείται όμως να προχωρήσει και στις αναγκαίες προσλήψεις. Τονίζουν, πάντως, ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι περισσότερο πολιτικό παρά διοικητικό. Οπως υποστηρίζουν στο χώρο του κυκλώματος των πετρελαιοειδών έχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η συμμετοχή, άλλωστε, κορυφαίων οικονομικών παραγόντων στο χώρο αυτό (Ομιλος Βαρδινογιάννη, Λάτσης, Μαμιδάκης, Αλαφούζος) επιβεβαιώνει πέρα για πέρα τους ισχυρισμούς αυτούς. Οι συνδικαλιστές του κλάδου αναφέρουν ότι προσπάθεια εξυγίανσης του κυκλώματος πετρελαιοειδών, χωρίς την προώθηση νέου "κώδικα σχέσεων και συμπεριφοράς" της πολιτικής εξουσίας με τις πετρελαϊκές εταιρίες, θα αποδειχτεί τελικά πράξη καιροσκοπισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ