Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
"Δώρον άδωρον" οι αλλαγές στα "αντικειμενικά" κριτήρια

Καμία ουσιαστική βελτίωση δεν επιφέρει στον άδικο τρόπο φορολόγησης των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων το νομοσχέδιο για οριακές αλλαγές στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), στην οποία, σχετικά με τις παραπάνω οριακές αλλαγές, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Η απαλλαγή των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδράνεια από το καθεστώς των κριτηρίων, είναι θέμα στοιχειώδους λογικής, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν καθόλου τζίρο, ενώ τον προηγούμενο χρόνο κλήθηκαν και κατέβαλαν σημαντικό φόρο για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν.
  • Η μείωση του συντελεστή απόδοσης από 1,45 και 1,6 σε 1,4 και 1,5, αντίστοιχα, καμία ουσιαστική βελτίωση δεν επιφέρει στο προσδιοριζόμενο αυθαίρετα εισόδημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους ανώτερου του 15%, που αντιστοιχεί ο συντελεστής απόδοσης 1,45 και πολύ περισσότερου του 20%, που αντιστοιχεί συντελεστής 1,6%.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το ΒΕΑ επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων και γενικότερα το όλο πλέγμα φορολόγησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (35% σε ΟΕ, ΕΕ, Συν/σμούς) είναι άδικο και εξοντωτικό.

  • Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητά την αφαίρεση, από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα των ιδιοκτητών, της δαπάνης που προκαλείται από την καταβολή αποζημίωσης, ύψους 12-16 μηνιαίων μισθωμάτων, προς τους ενοικιαστές καταστημάτων. Η συγκεκριμένη αποζημίωση καταβάλλεται. όταν ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει τις μισθώσεις διάρκειας 30, 20 ή 12 ετών για την αποκατάσταση της λεγόμενης "άυλης εμπορικής αξίας" της επιχείρησής τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ