Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Γράμματα πενθούν

Κηδεύτηκαν χτες οι συγγραφείς Ιουλία Ιατρίδη και Αριστοτέλης Νικολα'ϊδης

Οι μέρες αυτές πενθούν για την απώλεια σημαντικών πνευματικών ανθρώπων, που ανήκαν σε μια γενιά πολύ δημιουργική, που "ανδρώθηκε" σε δύσκολες εποχές. Προχτές κηδεύτηκε ο τεχνοκριτικός Νίκος Αλεξίου. Χτες κηδεύτηκαν, στο Α νεκροταφείο η Ιουλία Ιατρίδη καιστο νεκροταφείο Καλλιθέαςο Αριστοτέλης Νικολαϊδης.

Η Ιουλία Ιατρίδη,γεννημένη στην Αθήνα το 1914, σπούδασε βιολί και για μερικά χρόνια διέπρεπε σαν σολίστ σε συναυλίες. Το κύριο ενδιαφέρον της όμως υπήρξε η λογοτεχνία, στην οποία καθιερώθηκε σαν εξαίρετη πεζογράφος, αλλά και σαν μεταφράστρια κλασικών έργων της ισπανικής γραμματείας. Αξέχαστες παραμένουν οι μεταφράσεις της του β μέρους του "Δον Κιχώτη" του Θερβάντες, του "Πλατέρο κι εγώ" του Χιμένεθ, του έργου του Ουναμούνο "Αγιος Εμμανουήλ, ο καλός μάρτυρας", αλλά σπουδαίων έργων της ισπανικής δραματουργίας ("Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" και "Η κυρά της αυγής" του Κασόνα, "Δον Χουάν Τενόρο" του Τίρσο ντε Μολίνα, "Η πικραγαπημένη" του Μπεναβέντε κ.ά.). Από τα πεζογραφήματά της ιδιαίτερα γνωστές ήταν οι νουβέλες της "Τρία πρόσωπα" και τα μυθιστορήματά της "Καβαλάρης στον άνεμο" και "Τα πέτρινα λιοντάρια".

Ο Αριστοτέλης Νικολαϊδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1922. Ενεργό μέλος του ΕΑΜ, στη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε από τους κατακτητές. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και άσκησε την επιστήμη του σε διάφορες χώρες, όπου στη διάρκεια της χούντας ζούσε σαν αυτοεξόριστος (ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ελβετία). Εναντι του επιστήμονα, όμως, κυριαρχούσε ο ποιητής, ο πεζογράφος, ο δοκιμιογράφος, ο μεταφραστής. Το 1966 ίδρυσε και μέχρι πριν λίγο καιρό διεύθυνε το Διεθνές Κέντρο Επιστημονικής Ορολογίας και Γλώσσας,ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Γλωσσικού Ομίλου.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1944 με το ποίημα "Μάθημα Ανατομικής". Το πνευματικό του έργο περιλαμβάνει: Δέκα ποιητικές συλλογές και "Τα συγκεντρωμένα ποιήματα", τρεις τόμους δοκιμίων. Τα πεζογραφήματα "Οι συνυπάρχοντες", "Η εξαφάνιση" (Α κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1975), "Στην κίτρινη ώρα", "Εξορκίζοντας Θάνατο", "Ιερός μαστός", "Ο ανιχνευτής", "Ο Κόσμος είναι άλλος", "Ανθρώπων εξ ανθρώπων" κ.ά. Αρκετά από τα έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, σουηδικά, γερμανικά και σε άλλες γλώσσες. Σημειώνουμε τέλος το - γραμμένο στα γαλλικά και εκδομένο στην Ελβετία - έργο του "Dictionnaire de mots inexistats" και τις μεταφράσεις του "Τ. Σ. Ελιοτ - Απαντα τα ποιήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ