Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ζητούνται ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων

Η ΓΣΕΕ ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ρυθμίσει υπέρ των εργαζομένων τα θέματα της αυτόφωρης διαδικασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων και των δικαστικών δαπανών για εργατικές υποθέσεις

Τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή της διάταξης που καθιστά υποχρεωτική τη διαδικασία αυτοφώρου, όταν καθυστερείται η καταβολή αποδοχών,καθώς και τη λήψη μέτρων, ώστε να μην καταδικάζονται οι εργαζόμενοι σε υπέρμετρες δικαστικές δαπάνες,όταν απορρίπτεται η αγωγή τους, ζητά η ΓΣΕΕ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, η σχετική διάταξη του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν. 2336 "αποδυναμώνεται πλήρως μετά την εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η αυτόφωρη διαδικασία εφαρμόζεται μόνο αν η σχετική μήνυση υποβληθεί την ημέρα που θα έπρεπε να πληρωθεί ο μισθός ή το αργότερο την επομένη",όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος δε θα υπέβαλε μήνυση για καθυστέρηση μιας μέρας, ενώ στις περιπτώσεις μακροχρόνιας καθυστέρησης είναι πιο επιτακτική η δραστική προστασία.

Η εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλη, μετά από έγγραφο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, το οποίο ανέφερε ότι οι εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν εφάρμοζαν την αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων. Ηταν μια απάντηση απέναντι σε αυτή την επισήμανση, που όμως είχε αρνητικές για τους εργαζόμενους συνέπειες.

Σχετικά με την επιδίκαση υψηλών δικαστικών δαπανών, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι σε μερικές περιπτώσεις η δικαστική δαπάνη έφτασε στις 800.000 δρχ. και εκτιμά ότι λειτουργεί απαγορευτικά για την προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια. Η δικαστική δαπάνη για εργατικές υποθέσεις διπλασιάστηκε από το 3ο τμήμα του Εφετείου Αθηνών με πρόεδρο τον Φ. Στρουβόπουλο και έφτασε στις 800.000 δρχ. ενώ ο Αρειος Πάγος επιβάλλει μόλις 200.000 δρχ. ως δικαστική δαπάνη! Σκοπός αυτής της αύξησης υποτίθεται ότι είναι η... αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, με την αποτροπή των εργαζομένων να καταθέτουν αγωγές! Το ίδιο τμήμα του Εφετείου Αθηνών ξεκίνησε στις αρχές του έτους να επιβάλει στους εργαζόμενους που έχαναν τις αγωγές τους δικαστική δαπάνη 400.000 δρχ... Τρεις μήνες αργότερα το ποσό διπλασιάστηκε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ