Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Η ώρα της ψήφου για το συνδικάτο

Μέσα από τις στοές οι εργαζόμενοι στο μετρό μιλάνε για το "σπίτι" τους και τονίζουν ότι όποια βήματα έγιναν οφείλονται στην ενότητα και στους αγώνες τους

Με επιφυλακτικότητα δέχτηκαν οι εργαζόμενοι του μετρό τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τη μερική επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου. Εκεί βαθιά στις στοές, όπου βρήκαμε χτες πολλούς από αυτούς, διάχυτη είναι η αναμονή για τις εξελίξεις, αλλά και η πεποίθηση πως όσα βήματα έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα του δικού τους αγώνα.Και πάνω απ' όλα, η εμπιστοσύνη στο παράρτημα του συνδικάτου "που ήταν και είναι παρόν",όπως όλοι σημειώνουν.

Χτες άνοιξαν οι κάλπες για τους εργαζόμενους στο μετρό, που καλούνται με την ψήφο τους να αναδείξουν νέες διοικήσεις στο Παράρτημά τους και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Οι αρχαιρεσίες ήταν η αφορμή για να επισκεφθούμε το εργοτάξιο του Συντάγματος, να βρεθούμε κοντά στους εργαζόμενους, να "αγγίξουμε" για λίγο τη ζωή στις σήραγγες.

Συνοδεύσαμε λοιπόν χτες το πρωί, τον αντιπρόεδρο του Παραρτήματος, Ν. Ντάλα,σε μια από τις καθημερινές εξορμήσεις στα εργοτάξια.

Σίδερα πεταμένα εδώ και εκεί, σκαλωσιές χωρίς προστατευτικά μέσα και ο κίνδυνος για κάποιο ατύχημα να ελλοχεύει σε κάθε μας βήμα, ήταν οι πρώτες εικόνες που αντικρίσαμε. Οσο κατεβαίναμε στις στοές, τόσο η σκόνη μας "έπαιρνε από τα μούτρα" πιο αποπνικτική.

Χωμένο σ' ένα "λαγούμι" συναντήσαμε τον Γ. Χέλη,που όπως θα πει "τώρα με την "αναμπουμπούλα" βρήκαν ευκαιρία να μας εκβιάζουν. Προχτές "ντουμανιάσαμε", βγήκαμε έξω να αναπνεύσουμε. Μας φώναξε τότε ο εργοδηγός ότι αν δεν ξαναμπούμε, να φύγουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά ευτυχώς είναι το συνδικάτο που παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυνατό και αυτό εξαρτάται από μας, αν είμαστε συσπειρωμένοι γύρω του". Δίπλα του ο Β. Καραγκούνης,ο οποίος, όπως θα μας πει, "λόγω της ανεργίας στο Μαντούδι, ήρθα να βρω μεροκάματο εδώ. Το συνδικάτο πρέπει να πλαισιωθεί απ' όλους μας για να κάνει ακόμα καλύτερη δουλιά".

Λίγο πιο κάτω συναντήσαμε τον Θ. Χαλκίδη,που θα μας πει ότι "οι εργάτες, επειδή υπάρχει μεγάλη ανεργία, είναι "κουμπωμένοι". Αν δεν υπήρχε και το συνδικάτο θα ήμασταν τριτοκοσμικοί εδώ μέσα. Εχει κύρος, το υπολογίζουν όλοι οι εργοδηγοί".

Ο Οδ. Ατματζίδης,δουλεύει στην τεχνική εταιρία "ΕΥΔΟΜΟΣ", που - όπως θα πει - "είχε τους εργαζόμενους ωρομίσθιους, αλλά μετά την παρέμβαση του Παραρτήματος παίρνουμε κανονικά μεροκάματο. Πήραμε αυξήσεις, παρεμβαίνει στις συνθήκες εργασίας, το Παράρτημα ήταν και είναι πάντα παρόν".

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία, ο Ν. Ντάλας μάς δήλωσε: "Είπαμε στους συναδέλφους να έρθουν όλοι να ψηφίσουν. Είναι ανάγκη το συνδικάτο να βγει δυνατό, σήμερα που όλοι δεχόμαστε επίθεση από το κεφάλαιο, που ειδικά στο χώρο μας τα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά. Οι εξαγγελίες Λαλιώτη δε μας πείθουν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική λύση και παραμένουν όπως έχουν οι συμβάσεις που επέτρεψαν να γίνουν όλα αυτά. Γι' αυτό τους καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν γύρω απ' το συνδικάτο για να λυθεί οριστικά και το πρόβλημα με το σταμάτημα του έργου και τα άλλα προβλήματα".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ