Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θέατρο της περιφέρειας

Με ένα θέατρο λιγότερο, συνεχίζει τη φετινή θεατρική της δημιουργία η οικογένεια των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ). Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,λοιπόν, το μικρότερο σε χρόνια παιδί της οικογένειας, αλλά με σημαντική δημιουργική δραστηριότητα, δεν υφίσταται τουλάχιστον για φέτος, αφού τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, διαφώνησαν με τους όρους που είχε θέσει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος,σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΥΠΠΟ, για τα ΔΗΠΕΘΕ.Ετσι λύθηκε αυτόματα η σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το ΥΠΠΟ.Τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ που το νέο θεσμικό πλαίσιο τα καθιστά Α και Β κατηγορίας, χρηματοδοτώντας τα μεν με 70 εκατομμύρια δρχ., τα δε με 50 εκατομμύρια, υπέγραψαν τη νέα προγραμματική σύμβαση και συνεχίζουν το έργο τους.

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας επέλεξε φέτος να παρουσιάσει τον "Φιλάργυρο" τουΜολιέρου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
  • Δέκα συνολικά παραγωγές προγραμμάτισε το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Μετά τον "Γέρο της Αλεξάνδρειας" του Καβάφη,που παρουσιάστηκε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, θα ακολουθήσουν: "Καημένε μου Μάρικ" του Αλεξέι Αρμπούζοφ,"Χριστουγεννιάτικες ιστορίες" του Παπαδιαμάντη,"Ο μάγος του Οζ" του Φρανκ Μπάουμ,"Ο δρόμος περνά από μέσα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,"Ο Αγγελος" του Χριστοδούλου,"Ω, οι ωραίες μέρες" του Μπέκετ,"Ντον Ζουάν" του Μολιέρου,"Το παράπονο του νεκροθάπτου" τουΕμ. Ροϊδη.
  • Αφιερωμένη στο νεοελληνικό έργο, είναι η φετινή χρονιά στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστούν τα έργα "Στέλλα Βιολάντη" του Ξενόπουλου,σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη,"Δεσποινίς ετών 39" των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου,σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου,ενώ το καλοκαίρι "Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας" του Γιώργου Θεοτοκά.Στη Νέα Σκηνή θα παρουσιαστεί άλλο ένα νεοελληνικό έργο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου.Η Παιδική Σκηνή θα φιλοξενήσει το έργο "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό του τον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ,με τον Χρήστο Καλαβρούζο και το έργο του Σπύρου Γαλαίου "Ο φωταγωγός" ή "Ανατροπή",με την Αννα Συνοδινού,σε σκηνοθεσία και τα δύο του Νίκου Αρμάου.Ενώ στην παιδική σκηνή θα ανέβει ο "Μορμόλης" τουΡάινερ Χάχφελντ.
  • Σαίξπηρ επέλεξε και το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.Η "Δωδέκατη νύχτα" θα είναι το εναρκτήριο έργο της Κεντρικής Σκηνής που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει μόνο το έργο της παιδικής σκηνής "Φρουτοπία" του Ευγένιου Τριβιζά.
  • Ο "Γυάλινος κόσμος" του Τένεσι Ουίλιαμς,στην Κεντρική και "Σχολείο για κλόουν" στην παιδική, είναι τα έργα του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.
  • Στις 7 Νοεμβρίου το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου ανεβάζει το "Δεσποινίς Μαργαρίτα" με την Θέμιδα Μπαζάκα,ενώ τον Δεκέμβριο ανεβαίνει το έργο του Ντε Φίλιππο "Φιλουμένα Μαρτουράνο" με την Μάρθα Βούρτση.Ενώ, στην παιδική σκηνή θα παρουσιαστεί ο "Ολιβερ Τουίστ".
  • Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "Ο ήχος του όπλου" θα παρουσιάσει τοΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα.Στο ρεπερτόριο έχει συμπεριληφθεί επίσης "Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει" του Ν. Καζαντζάκη.
  • Οσο για το ρεπερτόριο του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, υπάρχουν για φέτος "Το τίμημα" του Μίλερ και το έργο του Ρόουτζερ Κάρσνερ "Ο άνθρωπος με το πλαστικό σάντουιτς".Ενώ στην παιδική σκηνή έχει προγραμματιστεί το έργο τηςΞένιας Καλογεροπούλου "Οδυσσεβάχ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ