Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Ιδιωτικοποιήσεις και χαριστικές ρυθμίσεις

Από τη μια πλευρά ιδιωτικοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις και από την άλλη ρυθμίζεται με χαριστικό τρόπο σειρά υποθέσεων που αφορούν τους "έχοντες και κατέχοντες". Ολα αυτά με ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση και συμπλήρωση του Τελωνειακού Κώδικα που άρχισε χτες με συνοπτικές διαδικασίες να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή με στόχο να αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Πέμπτη. Κάποιες μάλιστα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είναι "εξαιρετικά αντίθετες προς την ηθική αντίληψη", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής.

Να σημειωθεί ότι για μία σειρά άρθρων, ακόμα και ο εισηγητής τουΠΑΣΟΚ Γ. Αδαμόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στοιχεία για να ενημερωθεί το Σώμα ποιους αφορούν, να μάθει δηλαδή με άλλα λόγια ποιοι ωφελούνται.

Ο Λ. Αυδής

Με την επισήμανση ότι η κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων και δασμών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει στοιχίσει στη χώρα μας περίπου ένα τρισεκατομμύριο δρχ., άρχισε την ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ. Ακολούθως σημείωσε ότι νέες μορφές λαθρεμπορίου αναπτύσσονται ενόψει του νέου καθεστώτος των συναλλαγών, τονίζοντας ότι η βασική αντίρρηση του ΚΚΕ κατά του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, είναι ότι εισάγεται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αποθηκών.

Στη συνέχεια ο Λ. Αυδής τόνισε ότι με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται χάρισμα χρεών. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις ΠΑΕ, τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ρυθμίσεις υπέρ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κλπ. Αλλα άρθρα αναφέρονται στα σκάφη αναψυχής και στα αυτοκίνητα πολυτελείας, ενώ "τακτοποιούνται" και υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αναφερόμενος τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ στη ρύθμιση των γνωστών υποθέσεων αποσύρσεων αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας, τόνισε ότι η λύση που δίνεται είναι "εξαιρετικά αντίθετη προς την ηθική αντίληψη του μέσου κοινωνικού ανθρώπου", αφού απαλλάσσονται από κάθε είδους κύρωση όλοι. Και οι εισαγωγείς και έμποροι που έχουν κάνει τις παραβάσεις και οι αγοραστές που με καλή πίστη αγόρασαν από αυτούς καταλυτικά αυτοκίνητα.

Τα άλλα κόμματα

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ, Τ. Ιντζές,τονίζοντας ότι το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεών του είναι χαριστικές. Ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει μόνο όσες τροποποιήσεις του Τελωνειακού Κώδικα είναι εναρμόνιση της νομοθεσίας με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο ΣΥΝ.

Ποιος νομοθετεί;

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το "νέο ήθος και ύφος" με το οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση, ήταν η αγανάκτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλου που βρέθηκε στην ανάγκη να πει ότι επιτέλους πρέπει "να νομοθετεί η Βουλή και όχι οι γραφειοκράτες των υπουργείων".

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι αφορά τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο, είπε ότι δε γνωρίζει και θα ρωτήσει τους συμβούλους του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ