Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1997
Πολύωρες συσκέψεις και σεναριολογία

Νέα σύσκεψη, συνέχεια της χτεσινής πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί, μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επιλέξει τα φλέγοντα θέματα του Κρατικού Προϋπολογισμού (μισθολογική πολιτική, "αντικειμενικά κριτήρια", έμμεση φορολογία) να τα κρατούν στο παρασκήνιο.

Στη σημερινή σύσκεψη, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν ανεπίσημα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να συζητηθούν τα νομοσχέδια για τις δημόσιες δαπάνες και τις φορολογικές απαλλαγές τα οποία δε συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη λόγω έλλειψης χρόνου.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες πάντως συνεχίζουν την πολιτική του αποπροσανατολισμού και της διαρροής επιλεκτικών ειδήσεων στην κοινή γνώμη, με προφανή σκοπό βέβαια την ελαχιστοποίηση των αναμενόμενων αντιδράσεων που λογικά θα υπάρξουν με τη γνωστοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 1997. Στα πλαίσια αυτά - της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων - εντάσσεται και η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων, όπως έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς. Πρόκειται για μια παραπλανητική τακτική που επιστρατεύεται και αυτή με τη σειρά της ώστε να χρυσωθεί το πικρό χάπι του προϋπολογισμού.

Επίσημα πάντως οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι αρκετά φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Μετά το πέρας της χτεσινής τρίωρης συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε απλώς ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό, ο οποίος πολύ σύντομα θα συζητηθεί στα κυβερνητικά όργανα (Κυβερνητική Επιτροπή και Υπουργικό Συμβούλιο), όπου και θα υπάρξει δική του εισήγηση. Ανεπίσημα πάντως παράγοντες προσκείμενοι στον υπουργό Οικονομικών ανέφεραν ότι συζητήθηκαν οι τρεις νέες φορολογίες (ακίνητη περιουσία, κρατικοί τίτλοι, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα), χωρίς όμως και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.. Γεγονός βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συνειδητά να διατηρεί το φορολογικό αυτό τρίπτυχο στην επικαιρότητα, για να τονώσει, μάλλον ανέξοδα ή με πολύ μικρό κόστος, το περί δικαίου αίσθημα ενόψει της πλημμυρίδας των αντιλαϊκών μέτρων. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφερόμενοι στα μέτρα αυτά επισημαίνουν ότι ειδικά για το 1997 τα μέτρα αυτά θα είναι επικουρικά για τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ