Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκκληση των κινηματογραφιστών

Εκκληση προς τους υπουργούς Πολιτισμού της Ευρώπης, ώστε να καταστεί "συνείδηση η στρατηγική σπουδαιότητα της θέσης του κινηματογράφου στην καρδιά της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και να θεσπιστούν τα κατάλληλα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την αναγέννησή του στην Ευρώπη", απηύθυνε η ετήσια συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (FERA), που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Οκτώβρη στη Βουδαπέστη.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών "με την έμφαση που δίνεται στους τομείς της παραγωγής και της διανομής, απειλείται η ανεξάρτητη παραγωγή. Η Ευρωπαϊκή Αγορά δεν μπορεί να είναι μια άγρια αγορά, όπου βασιλεύει ο νόμος του δυνατότερου. Θεσμοί, βασισμένοι στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, πρέπει να προφυλάξουν τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό της έκφρασης μέσω της εικόνας".

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών, στην ετήσια συνέλευσή της, υιοθέτησε ψήφισμα για αναθεώρηση της Οδηγίας "Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα",ώστε να ληφθεί υπόψη από τους ευρωβουλευτές στη δεύτερη συνάντηση (13/11). Συγκεκριμένα: Ολες οι υπηρεσίες με πολιτιστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου και του "Βίντεο κατ' επιλογήν", πρέπει να καλύπτονται από τη σχετική οδηγία. Τα ποσοστά διανομής της ευρωπαϊκής δημιουργίας πρέπει να είναι δυναμικά.Πρέπει να προβλεφτούν εναλλακτικές λύσεις, με επενδυτικό στόχο στην ευρωπαϊκή παραγωγή για τις "θεματικές" τηλεοράσεις. Οι εκπομπές των πλατό να εξαιρεθούν από τον ορισμό της ευρωπαϊκής τηλεόρασης.

Σημειώνουμε ότι η Ελληνίδα εκπρόσωπος Γκαίη Αγγελή τόνισε στη συνέλευση τον κομβικό χαρακτήρα που έχει το θέμα της γλώσσας στον κινηματογράφο, καθώς και την προστασία των πολιτιστικών παραδόσεων που απειλούνται από πολυεθνικά μορφώματα και εμπορικά δίκτυα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ