Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διακοσμητική ζωγραφική

Ενα κριτικά σχολιασμένο πανόραμα μίας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής καλύπτει το βιβλίο του πρόσφατα χαμένου καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων Μίλτου Γαρίδη, "Διακοσμητική ζωγραφική, Βαλκάνια - Μικρασία 18ος - 19ος αιώνας",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μέλισσα".

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τ. Δανούλας "Το βιβλίο παρακολουθεί την εξέλιξη των μεταμορφώσεων της ζωγραφικής, που διακόσμησε κτίρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1700 ως το 1900 και των περιοχών που αποσχίστηκαν από αυτήν κατά το 19ο αιώνα. Το ποικίλο υλικό που παρουσιάζεται και περιγράφεται στην πλούσια εικονογράφηση, προέρχεται από τη Μικρά Ασία, τη Βαλκανική Χερσόνησο και από κτίρια όλων των κατηγοριών. Η εξέλιξη των καλλιτεχνικών φαινομένων συναρτάται από τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις, γεγονός που δίνει στο βιβλίο ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα".

Στη ζωή του Μ. Γαρίδη αναφέρθηκε ο Φ. Ηλιού, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός και αταλάντευτος στα οράματα και τις αρχές του κομμουνισμού. "Στα χρόνια του εμφυλίου, το 1948, έμεινε οχτώ χρόνια σε διάφορες φυλακές και τόπους εξορίας. Στις φυλακές όξυνε το σύνολο των πνευματικών του αναζητήσεων (ζωγράφιζε και έκανε γλυπτά), έμαθε αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά και κινεζικά. Οταν αποφυλακίστηκε, το 1956, έγραφε (μέχρι το 1962 περίπου) στην "Αυγή" και την "Επιθεώρηση Τέχνης". Το 1958 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και το 1979 έγινε καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων".

Σημειώνουμε ότι την εκδοτική επιμέλεια του βιβλίου είχε η Λ. Βαγενά - Παπαϊωάννου και την καλλιτεχνική ο Σ. Καραχρήστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ