Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ψυχρολουσία

Την ίδια στιγμή που ο "οικολόγος" κ. Λαλιώτης κατέθετε τις απόψεις (;) του για την κατάσταση του πλανήτη την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή την έκδοση της Εκθεσης του Ινστιτούτου Worldwacth (βλ. "Ριζοσπάστης" 5/10/96), εκπρόσωποι από τις οικολογικές ομάδες φοιτητών (που δρουν στη Γεωπονική και την Ιατρική) μοίρασαν πολυγραφημένο κείμενο, με τίτλο "Η κατάσταση του πλανήτη και το χάλι της Ελλάδας". Νομίζουμε ότι η παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. υπουργό, όχι μόνο δεν εξυπηρετούσε το παραμικρό, αλλά υπονόμευσε τη σημαντική αυτή δουλιά που κυκλοφορεί για τρίτη χρονιά στη χώρα μας. Ακόμα και το μάρκετινγκ πρέπει να παίζεται μα σωστούς όρους.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ηττα της "Πετρόλα"

Χρειάστηκε να σκοτωθούν δεκατέσσερις εργαζόμενοι στο διυλιστήριο του καπεταν - Γιάννη, να γίνουν αγώνες εννέα χρόνων από τους κατοίκους της Ελευσίνας, να υπάρξουν καταγγελίες διεθνώς, για να υποχρεωθούν οι κρατικές υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν την Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ και να παρθούν στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής. Τις τελευταίες μέρες, είχαμε μια ευχάριστη εξέλιξη από πλευράς Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε τη β φάση των επεκτάσεων της μονάδας, εντοπίζοντας τον απαράδεκτο τρόπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στη χορήγηση άδειας της εγκατάστασης των νέων μονάδων. Κλίμα αισιοδοξίας, λοιπόν, στους κατοίκους κι όχι άδικα. Αλλά και επαγρύπνηση, γιατί σίγουρα θα επανέλθουν ο επιχειρηματίας και οι προστάτες του.

Θα τη γλιτώσει η Δωδώνη;

Μάλλον, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του προέδρου της αρμόδιας κρατικής εταιρίας "Εγνατία ΑΕ" κ. Δ. Φατούρου, προς τους εκπροσώπους του συλλόγου "Φίλοι της Δωδώνης". Υποστήριξε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει μια εντελώς νέα μελέτη και η χάραξη της γραμμής (σ.σ. που περνούσε μιαν ανάσα από το αρχαίο θέατρο) θα είναι εντελώς διαφορετική. Η κινητοποίηση και δω μιας φούχτας ανθρώπων και η διεθνοποίηση του θέματος, όπως δείχνουν τα πράγματα, είχαν ευτυχή κατάληξη.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αναζητώντας το Ράδιο

Πριν τις έρευνες της Μαρί και του Πιερ Κιουρί,οι επιστήμονες πίστευαν πως η μικρότερη δυνατή μονάδα ύλης είναι το άτομο. Ηταν, όμως, η Κιουρί η γυναίκα εκείνη, που κατόρθωσε να δει μέσα σ' αυτό, και να προαναγγείλει έτσι μια καινούρια εποχή για την ανθρωπότητα: την πυρηνική εποχή. Χάρη στις μάχες που έδωσε και τον ακαταπόνητο αγώνα της, δώρισε σ' όλους μας μιαν απίστευτη σειρά μηχανών και μεθόδων που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ασφαλέστερη. Και με το να γίνει η ίδια θυσία στο κοινωνικό καλό, έστειλε ένα μήνυμα σ' όλους μας: Η ραδιενέργεια έχει δυο όψεις: Η μία, αν χαλιναγωγηθεί από πραγματικούς επιστήμονες, είναι ευλογία. Η άλλη σκοτώνει. Η ζωή, το έργο και ο θάνατός της είναι φωτεινά παραδείγματα ζήλου και αυταπάρνησης που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι. Αλλο ένα βιβλίο των B. Birch - C. Birmingham των εκδ. ΣΠΟΥΔΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ