Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Πιο κοντά στο... "κόφτε το λαιμό σας"!

Η πρόθεση της κυβέρνησης, να μειώσει παραπέρα την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και συνταξιούχων του δημοσίου, με το νέο μισθολόγιο, είναι ένα το κρατούμενο. Το μέγεθος της ληστείας θα διαφανεί με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και θα εξαρτηθεί - σε μεγάλο βαθμό - από τη στάση των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε - και για την ακρίβεια μισοάνοιξε - τα χαρτιά της για την εισοδηματική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το 1997 στο δημόσιο τομέα, δημοσιοποιώντας την περασμένη Πέμπτη το νέο μισθολόγιο. Οσοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ίσως νόμισαν ότι ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του, τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ότι δηλαδή το 1997 θα δώσει "πραγματικές αυξήσεις" στους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου. Ισως και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να παραπλανήθηκαν από τον τρόπο που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών το νέο μισθολόγιο - και το πρόβαλλαν δεόντως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - και να έμειναν με την εντύπωση ότι θα βελτιωθούν οι μισθοί τους. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, από αυτή που εμφάνισε η κυβέρνηση. Και η αλήθεια αυτή - που θα τη ζήσουμε σύντομα - είναι ότι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, σε συνδυασμό με τα νέα φορολογικά μέτρα - θα έχει σαν συνέπεια όχι μόνο την πραγματική, αλλά και την ονομαστική μείωση των αποδοχών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο.

Το μέγεθος της ληστείας στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου, δεν έχει ακόμη φανεί στο σύνολό του, καθώς παραμένουν ανοιχτά τα εξής ζητήματα:

Πρώτον, δεν έχει αποσαφηνιστεί, αν το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από την 1-1-97 ή σταδιακά.Αν δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν την 1-1-97 τις αποδοχές που εμφανίζονται στο νέο μισθολόγιο ή όχι. Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο για τους εργαζόμενους του δημοσίου, που με βάση το νέο μισθολόγιο δικαιούνται αύξηση των αποδοχών τους, σε σχέση με τις σημερινές αμοιβές.

Δεύτερον, άγνωστο είναι επίσης, αν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, που ορίζει το νέο μισθολόγιο, θα αυξηθούν από το Γενάρη του 1998 με βάση την εισοδηματική πολιτική του 1998 που θα προκύψει από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο δημόσιο. Είναι άραγε τυχαίο, ότι στις κλειστές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διευκρίνιζε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων το Δεκέμβρη του 1998 θα είναι αυτοί που προβλέπει το νέο μισθολόγιο;

Τρίτον, - και όχι λιγότερο σημαντικό - παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του δημοσίου. Αν δηλαδή θα πάρουν μόνο τις όποιες αυξήσεις προκύψουν - αν και για όσους προκύψουν - με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου ή θα θεσμοθετηθεί χωριστά η αύξηση των συντάξεων.

Αυτά και πολλά άλλα ανοιχτά ζητήματα, θα αποσαφηνιστούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου, που θα κάνει νόμο του κράτους το νέο μισθολόγιο.Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε στα γνωστά δεδομένα, δηλαδή τις νέες αποδοχές που προκύπτουν για τους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο.

Ακόμη όμως και με βάση τα γνωστά δεδομένα, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τώρα, είναι το εξής: Το 1997 θα χάσουν σχεδόν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού οι πραγματικές αποδοχές τους, θα είναι μικρότερες από φέτος.Φωτεινή εξαίρεση, θα αποτελέσουν - αν αποτελέσουν - μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου, που είχαν τα μικρότερα επιδόματα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις επιπτώσεις που θα έχει η επικείμενη κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τότε δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρεθούν μέσα στο 1997 να παίρνουν στο χέρι, μικρότερο μισθό από το μισθό που παίρνουν σήμερα.

Για όσους αμφισβητούν τις παραπάνω εκτιμήσεις, δεν έχουν - αν δε θέλουν να περιμένουν να το ζήσουν στην πράξη - να διαβάσουν τους πίνακες που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει στο σημερινό "μίνι" αφιέρωμα ο "Ρ", στην προσπάθειά του να ενημερώσει έγκαιρα, για το τι τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση Σημίτη από το 1997.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ