Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μεγάλη Χίμαιρα της Κυριακής

Κυριακή σήμερα. Μια Κυριακή του Νοέμβρη σαν όλες τις άλλες που έχουμε μέχρι τώρα περάσει. Μια Κυριακή "καθημερινή" απλή, σχεδόν ζεστή, συνηθισμένη. Ο ήλιος έγειρε πληγωμένος, αφού πέρασε πάνω από τους θερμοσυσσωρευτές και τις κεραίες και το σκοτάδι απλώθηκε και έκρυψε την ασχήμια τους. Τα δελτία ειδήσεων μας τρομάζουν. Τι άραγε μας επιφυλάσσουν; Εχουμε ανάγκη από κάτι που θα μας βοηθήσει να σκοτώσουμε δυο ώρες, πριν μας σκοτώσουν εκείνες με την ακινησία τους. Μια ταινία μας σώζει, μα πού να τρέχουμε τώρα στο σινεμά... Αύριο πάλι δουλιά μάς περιμένει. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο σημερινό και στο αυριανό πρόγραμμα της τηλεόραση για να αποφασίσουμε ποια ταινία τελικά δε θα απορρίψουμε. Η κυριακάτικη "χίμαιρα" τελειώνει, ας βιαστούμε.

Η διαχρονική, η αιώνια, η αριστουργηματική "Μεγάλη Χίμαιρα" του Ζαν Ρενουάρ μάς περιμένει. Δυο ώρες θα κρατήσει, και από το SEVEN X θα προβληθεί στις 23.00. Ο Γάλλος σκηνοθέτης, γιος του μεγάλου ζωγράφου Αυγούστου Ρενουάρ, γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε φιλοσοφία και μαθηματικά και ασχολήθηκε πολύ με την κερμαπλαστική πριν βρεθεί στον κινηματογράφο. Σκηνοθετεί από το 1925 και το σύνολο του έργου του αναπτύχθηκε σαν μια τοιχογραφία της σύγχρονης Γαλλίας, καλύπτοντας με συνέπεια όλα τα κοινωνικά στρώματα με μια νατουραλιστική τεχνική. Το 1946 τιμήθηκε με το χρυσό λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία του "Οι σκλάβοι της γης. " Στη Μεγάλη Χίμαιρα,που θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Ρενουάρ καταγγέλλει την απανθρωπιά του πολέμου, την ανοησία του, τη φρίκη και αφηγείται μια ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Με τους Ερχ Φον Στροχάιμ και του Ζαν Γκαμπέν.

Από το MEGA στις 18.10 "Η κάλπικη λίρα" του Γιώργου Τζαβέλα.

Από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που σφράγισαν την εποχή τους με την πρωτοτυπία τους, το εξαιρετικό σενάριο, τον ευρηματικό διάλογο και τις αλησμόνητες ερμηνείες των ιερών τεράτων της 7ης Τέχνης. Ταινίες, που γυρίστηκαν με πολλή ψυχή, με αφάνταστο κέφι και με ελάχιστα μέσα. Μια σπονδυλωτή ταινία με μια κάλπικη λίρα να συνδέει τις τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, που άλλοτε συγκινούν και άλλοτε ευθυμούν το θεατή. Μια κάλπικη λίρα περνάει από χέρι σε χέρι, από ιστορία σε ιστορία, από τον έρωτα στην απογοήτευση. Παίζουν οι: Βασίλης Λογοθετίδης, Ιλια Λιβυκού, Ορέστης Μακρής, Ελλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Μίμης Φωτόπουλος και Σπεράντζα Βρανά.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.00 "Αλέξανδρος Νιέφσκι" του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορική αριστουργηματική περιπέτεια σοβιετικής παραγωγής 1938, που αφηγείται την ιστορία του γενναίου Αλεξάντερ Νιέφσκι, που είναι και ο κεντρικός ήρωας της ταινίας και συμβολίζει παράλληλα μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των Σοβιετικών που έβλεπαν τον γερμανικό κίνδυνο να τους απειλεί και να τους πλησιάζει. Είναι η εποχή που η σύγκρουση με τη χιτλερική Γερμανία βρίσκεται προ των πυλών...

Από το τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.30 "Το βλέμμα του ρεπόρτερ" του Χάουαρντ Φράνκλιν. Θα γυρίσουμε στο 1942 και θα πεταχτούμε μέχρι τη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουμε λίγο τη ζωή του Λίον Μπερναστάιν, του εξαιρετικού φωτορεπόρτερ που κατορθώνει να διακρίνει την ομορφιά πίσω από την ασχήμια του εγκλήματος. Ετσι, ονειρεύεται να εκδώσει φωτογραφίες και να κάνει μια έκθεση. Γνωρίζεται με την Κέι Λέβιτζ, μια χήρα που διευθύνει το νυχτερινό κέντρο που της άφησε κληρονομιά ο άνδρας της και αναλαμβάνει να τη βοηθήσει να τα βγάλει πέρα με τους ανθρώπους του υποκόσμου. Πρόκειται για Α πρώτη τηλεοπτική προβολή. Με τους: Τζο Πέσι, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ