Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Στην πάλη με τα πραγματικά αιτήματα

Σύσκεψη τη Δευτέρα για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία της Αθήνας, τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του συνδικάτου οικοδόμων (οδός Βερανζέρου 1). "Στην επίθεση του μετώπου κυβέρνησης και μονοπωλίων, να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο αγώνα",τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο διάστημα από τις εκλογές και το σχηματισμό της κυβέρνησης - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ξεδιπλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση η επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. "Δεκάδες εργοστάσια - συνεχίζει - κλείνουν ή απολύουν μαζικά, ενώ επεκτείνεται σε όλους τους χώρους η απόλυση μόνιμου προσωπικού και η αντικατάστασή του με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή ωρομίσθιους. Η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων εντείνεται, μέσω της ασυδοσίας της αγοράς, των ανατιμήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, των αυξήσεων στα ασφάλιστρα και της φορολογίας. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα απειλούνται με κατάργηση, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η τρομοκρατία οργιάζει στους χώρους εργασίας".

Η "νέα" κυβέρνηση - επισημαίνεται - παρότι μειοψηφία στο λαό, επικαλείται την ψήφο του, για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των απαιτήσεων των πολυεθνικών. Η πλειοψηφία - υπογραμμίζεται - των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινείται στη λογική της συναίνεσης, όπως απέδειξε και στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που αρνήθηκε να υιοθετήσει τα πραγματικά αιτήματα, να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική και να καλέσει τους εργαζόμενους να συγκρουστούν με αυτή.

Τα σωματεία που αποτελούν τη Συντονιστική - τονίζεται - απορρίπτουν αυτή τη λογική, καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική και ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, οργανώνουν και συντονίζουν την πάλη τους. Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 28 Νοέμβρη, διεκδικώντας:

- Ουσιαστικές αυξήσεις, με κατώτερο μισθό 175.000 δραχμές, κατώτερο μεροκάματο 7.000 και θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επανασύνδεση των συντάξεων με τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου και απόκρουση των προσπαθειών της κυβέρνησης για παραπέρα κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

- Αμεσα μέτρα για την ανεργία και την ανακούφιση των ανέργων, με καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών, επιδότηση όλων των ανέργων και επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του βασικού μισθού.

- Αλλαγή του φορολογικού συστήματος, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, ελάχιστο αφορολόγητο ποσό 2 εκατ. δραχμές τιμαριθμιζόμενο. Αύξηση των κονδυλίων για υγεία - παιδεία - κοινωνική ασφάλιση. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ