Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
"Κοινοτικός ρουφιάνος"...

Του Γιώργη ΠΟΝΤΙΚΟΥ*

Μετά από σχετική προκήρυξη, το ίδρυμα για τη βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας και Διαβίωσης που εδρεύει στο Δουβλίνο και διαχειρίζεται το κοινοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία Παρατηρητηρίων Εργασιακών Σχέσεων στις ευρωπαϊκές χώρες, όρισε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σαν εθνικό ανταποκριτή του. Το ΙΝΕ αναλαμβάνει να καταγράφει και να ενημερώνει την κοινότητα για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα στο ευρύ φάσμα των εργασιακών σχέσεων όπως απασχόληση, μισθοί, χρόνος εργασίας και ευελιξία, συλλογικές συμβάσεις, νομοθεσία, αξιόλογες δραστηριότητες εθνικού και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, να συνδέεται με τα αντίστοιχα παρατηρητήρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μ' αυτό το σημείωμα θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ορισμένα κατ' αρχήν ζητήματα που αφορούν την παραπάνω υποχρέωση που αναλαμβάνει το ΙΝΕ.

α) Το παρατηρητήριο επιχορηγείται από το κοινωνικό πρόγραμμα με 12 - 16 εκατ. δραχμές το χρόνο. Η σχετική σύμβαση θα διαρκεί μέχρι το 1999 με δυνατότητα ανανέωσης, αν κριθεί αποτελεσματική η λειτουργία του. Με την εμπειρία που έχουμε από ανάλογα παρατηρητήρια, εύλογο είναι το ερώτημα αν η κοινότητα θεωρεί αποτελεσματική λειτουργία την καταγραφή με πληρότητα της προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων της χώρας μας με όσα ορίζει η "Λευκή Βίβλος".

β) Οταν είναι γνωστό ότι ακόμα και τα στοιχεία φορέων όπως ο ΟΑΕΔ και η ΕΣΥΕ αμφισβητούνται. Οταν είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Οταν οι εργοδότες όχι μόνο αρνούνται να δώσουν στοιχεία αλλά και εκεί που δεν υπάρχει παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις. Τίθεται το ερώτημα. Τον ρόλο του αξιόπιστου εθνικού ανταποκριτή αναθέτουν στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ή τη συναίνεση ζητούν του συνδικαλιστικού κινήματος στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων;

γ) Το παρατηρητήριο φιλοδοξεί να έχει τις παρακάτω δραστηριότητες:

- Μηνιαία σχετική έκθεση (στην αγγλική γλώσσα) για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού.

- Επιστημονική συμβολή (στην αγγλική γλώσσα) στην έκδοση ετήσιας επιθεώρησης.

- Τρίμηνο περιοδικό (στην ελληνική γλώσσα).

- Εκδηλώσεις, δημιουργία βιβλιοθήκης και τράπεζας δεδομένων.

Η εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων απαιτεί δαπάνες για ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, για τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ. Ετσι, η ετήσια επιχορήγηση από το κοινοτικό πρόγραμμα, δεν επαρκεί για να καλύψει αυτές τις δαπάνες, γι' αυτό ένα σημαντικό μέρος θα το αναλάβει το ΙΝΕ και κατ' επέκταση το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι φυσικό λοιπόν οι εργαζόμενοι να θέτουν το ερώτημα πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το παρατηρητήριο, πώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος που σε τελευταία ανάλυση θα το χρηματοδοτήσει, πέρα από το οποιοδήποτε μελετητικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχει. Από τα παραπάνω ζητήματα που θέσαμε, γίνονται φανερές οι αντιρρήσεις μας, που ενισχύονται και από το γεγονός ότι η ανάθεση στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ του Παρατηρητηρίου Εργασιακών Σχέσεων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ. Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόσφατα η χώρα μας έχει κατακλυστεί από τη μόδα των παρατηρητηρίων. Εθνικό παρατηρητήριο για την απασχόληση στήνει ο ΟΑΕΔ, παρατηρητήρια στήνονται σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο. Τόσα και τόσα προβλήματα έχουν οι εργαζόμενοι, ο "κοινοτικός ρουφιάνος" στις εργασιακές σχέσεις μάς έλειπε για να... εκσυγχρονιστούμε. Μπορούμε λοιπόν να τους "τρελάνουμε" τις... στατιστικές τους, οργανώνοντας αγώνες όχι μόνο για να προστατέψουμε ό,τι κερδίσαμε αλλά και για να κερδίσουμε ό,τι μας ανήκει, κόντρα σ' ό,τι σχεδιάζει το πολυεθνικό κεφάλαιο.

*Ο Γιώργης Ποντικός είναι μέλος του ΔΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ